Presa suedeză aplaudă originalitatea Ninei Cassian

Stockholm, 26 noiembrie 2008. Nina Cassian, căreia i-a apărut o primă culegere de versuri în limba suedeză în această toamnă (Femeia miracol, trad. Dan Shafran, Editura Ellerströms), a trezit reacţii entuziaste din partea presei literare din Suedia.

Majoritatea recenzenţilor au remarcat originalitatea poetei românce: "poezie de clasă mondială", „plină de culoare, de o profundă originalitate" (Svenska Dagbladet, 21/9/08), "grandioasă şi independentă", "de o puternică senzualitate" (Boråstidning, 6/9/08), "o scriitură proaspătă şi plină de culoare, demnă de un public internaţional" (Uppsala Nya Tidning, 1/9/08).

Nina Cassian a vizitat pentru prima oară Suedia în luna februarie a acestui an, când a participat la Salonul de poezie al Institului Cultural Român de la Stockholm. În această vară, Radiodifuziunea suedeză le-a dedicat Ninei Cassian şi Anei Blandiana, "cele două mari doamne ale poeziei româneşti", o emisiune specială.

Volumul de versuri Femeia miracol a fost publicat în limba suedeză cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS.


Persoană de contact: Eva Leonte, tel +46 8-20 74 06, email: eva.leonte@rkis.se.