Presa internațională despre „Malmkrog“, proiectat la Berlinală: „O capodoperă plină de intesitate”

Filmul "Malmkrog" a avut premiera mondială vineri, 21 februarie 2020, la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Berlin, unde a deschis secțiunea Encounters, în prezența regizorului Cristi Puiu.  Spectatorii au aplaudat minute în șir la finalul proiecției.

„O dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic The Guardian.

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi și dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală și grandioasă”, punctează și Screen Daily.com despre Malmkrog.

„O capodoperă plină de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com,„filmul înfățișează contradicțiile din societatea occidentală”.

„Captive ideilor retrograde și propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par niște fantome, incapabile de a interacționa cu lumea exterioară. Cristi Puiulasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burghezieide Buñuel.”, scrie și site-ul francez lepolyester.com.

Următoarele proiecții ale filmului Malmkrog la Berlinală vor avea loc pe 22, 23 și 29 februarie.

În cadrul secțiunii Encounters, Malmkrog intră în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariuadaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov(1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).„O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: FrédéricSchulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot șiIstván Téglás.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord. Filmul  beneficiază de susținerea Centrului Național al Cinematografiei, a Institutului Cultural Român și al Televiziunii Române.

România este reprezentată, la ediţia din acest an, de trei producţii: „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Ieşirea trenurilor din gară”, de Radu Jude şi Adrian Ciofflâncă, selectate în competiţia Forum, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu, în competiţia Encounters. La coproduction Marke participă "Death and the Maiden" (titlu de lucru), în regia Adinei Pintilie și "Sleepwalkers", regizat de Radu Jude. Producătoarea Irinei Malcea participă la Berlinale Talents. Festivalul se desfășoară între 20 februarie și 1 martie 2020, anul acesta aflându-se la a cea de-a 70-a ediție. Aproximativ 350 de filme de toate genurile, lungimi și formate sunt prezentate în diferitele secțiuni ale festivalului, iar circa 300.000 de bilete sunt vândute publicului în fiecare an.

Participanţi din România la cea de-a 70-a ediţie a Berlinalei

Berlinale Encounters:

Malmkrog,Regie: Cristi Puiu
România / Serbia / Elveţia / Suedia / Bosnia / Macedonia de Nord
cu Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot, István Téglás
Premieră mondială

O călătorie prin timp şi gândire, Malmkrog, care va fi proiectat în deschiderea noii secţiuni, „Encounters”, este „o creaţie majoră, un tur de forţă al cuvintelor şi al punerii în scenă, o frescă fascinantă prin precizie şi inventivitate”.

Proiecţii:Vi 21.02.11:30 CinemaxX 7 (EN), Sâ 22.02.19:45 Cubix 6 (EN), Du 23.02.18:30 Haus der Berliner Festspiele (GER), Sâ 29.02.12:30 CinemaxX 7 (GER)

Berlinale Forum:

Tipografic majuscul / Uppercase Print, Regie: Radu Jude
România
Premieră internaţională

Proiecţii:Sâ 22.02.13:30 Delphi Filmpalast (EN), Lu 24.02.19:30 CinemaxX 4 (EN), Sâ 29.02.12:00 Kino Arsenal 1 (EN), Du 01.03.10:30 Cubix 5 (EN),

Ieşirea trenurilor din gară /The Exit of the Trains, Regie: Radu Jude, Adrian Cioflâncă
România
Premieră mondială

Proiecţii: Mi 26.02.19:00CinemaxX 4 (EN), Do 27.02.15:00Delphi Filmpalast (EN), Sa 29.02.10:00 Cubix 5 (EN), So 01.03.18:30 CinemaxX 6 (EN)

Co-production Market:

Death and the Maiden (titlu de lucru),Regie: Adina Pintilie

Sleepwalkers,Regie: Radu Jude

Berlinale Talents: Irina Malcea (producător)

Standul României din cadrul European Film Market.

Mai multe detalii despre programul complet al Berlinalei 70,aici.