Premiul „Benjamin Fondane” 2016 i-a fost acordat poetului Gabriel Okoundji

Poetul de origine congoleză Gabriel Okoundji este laureatul de anul acesta al Premiului „Benjamin Fondane", acordat de Institutul Cultural Român începând din anul 2006, la inițiativa scriitoarei Magda Cârneci.

Ceremonia de decernare a avut loc în data de 22 octombrie 2016 la Institutul Naţional de Istoria Artei din Paris, care a găzduit și colocviul internaţional „Benjamin Fondane, un om printre oameni".

Născut în 1962, poetul Gabriel Okoundji a studiat la Bordeaux, unde trăiește în prezent. A publicat numeroase volume de poezie şi de eseuri în limba sa de adopţie, franceza, acesta fiind unul dintre criteriile principale pentru decernarea premiului de literatură francofonă „Benjamin Fondane".

În valoare de o mie de euro, premiul este decernat sub egida Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Statutul premiului prevede ca el să fie acordat unui scriitor francofon care are și o activitate culturală și civică amplă, legată de promovarea ideilor umaniste și a limbii franceze în mediul internațional.

Până în prezent, Premiul Fondane a fost acordat scriitorilor: Petr Kral (de origine cehă, în 2006), Abdelwahab Medeb (de origine tunisiană, 2007), Nimrod (de origine tchadiană, în 2008), Linda Lé (de origine vietnameză, în 2009), Jean Mettelus (de origine haitiană, în 2010), Abdellatif Laabi (de origine marocană, în 2011), Jean Portante (de origine italo-luxemburgheză, în 2012), Nicole Brossard (de origine canadiană, în 2013), Luis Mizon (de origine chiliană, în 2014) și Seyhmus Dagtekin (de origine kurdă, 2015).

Juriul Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane a fost alcătuit din: André Velter (poet și traducător, redactor la Radio France Culture, conducătorul colecțiilor Poésie și L'Arbalette la editura Gallimard), Jacques Darras (poet, eseist, traducător, fost profesor universitar, președintele Festivalului/Târg anual de poezie Marché de la poésie din Paris), Jean-Pierre Siméon (poet, dramaturg, președintele festivalului anual Printemps des poètes din Franța), Michel Carassou (editor, directorul editurii Non Lieu din Paris, președintele asociației Fondane din Paris și promotorul operei lui Fondane în Franța) și Magda Cârneci (poetă și prozatoare, fost director al ICR Paris, președintă a PEN Club România).

Mai multe detalii pe site-ul ICR Paris: http://icr.ro/paris/premiul-fondane

Reflectare în media: Agence d'information d'Afrique centrale http://adiac-congo.com/content/connivences-et-alterite-du-poeme-selon-gabriel-okoundji-lors-de-la-reception-du-prix

Reportaj TV Congo: https://www.youtube.com/watch?v=XTA2zfz3Qlk