Premiu pentru traducerea romanului "Orbitor. Aripa stângă" de Mircea Cărtărescu în Norvegia

Steinar Lone, autorul traducerii în limba norvegiană a romanului Orbitor. Aripa stângă de Mircea Cărtărescu, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună traducere literară din anul 2008, acordat de Uniunea criticilor din Norvegia, secţia pentru critica literară. Premiul a fost decernat în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe 5 martie 2009, la Litteraturhuset (Casa literaturii) de la Oslo.

Orbitor. Aripa stângă de Mircea Cărtărescu a apărut la editura norvegiană Bokvennen, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul „20 de autori".

Celelalte traduceri nominalizate au fost Toţi cu plămânii legaţi de Juliana Spahr (trad. Gunstein Bakke şi Ingrid Storholmen, Editura Samlaget), Binevoitoarele de Jonathan Littell (trad. Tom Lotherington, Editura Aschehoug) şi Jurnale 1909 -1923 de Franz Kafka (Arild Vange, Editura Gyldendal).

Despre traducerea lui Steinar Lone, juriul a spus, înainte de decernare: „Orbitor. Aripa stângă este prima parte a trilogiei, parţial autobiografică, începută în 1996 şi terminată abia în 2007, a lui Mircea Cărtărescu, scriitor din România contemporană. Într-un limbaj plin de nuanţe şi emoţie, copilăria şi adolescenţa tânărului Mircea la Bucureşti sunt povestite în aşa fel încât universul pierdut a copilăriei, cu toate fanteziile ciudate, descoperirile şi stadiile schimbării apar cu limpezime pentru cititor. Chiar starea hipnagogică, între vis şi realitate, preferată parcă de roman, este bine redată în ceea ce poate fi descris ca un roman hiper-realist, în care metamorfoza şi memoria sînt laitmotive, iar viaţa interioară teribilă a omului este un punct important de pornire. Interesul profund pentru cultură şi istorie în general, şi pentru acest scriitor în special, al lui Steinar Lone, contribuie fără îndoială la păstrarea stilului special al lui Cărtărescu şi la recrearea arhitecturii literare complexe a Orbitorului într-un mod convingător."

Contact media : Serviciul de presă al ICR, e-mail : biroul.presa@icr.ro, tel 031 7100 622