Premii internaționale notabile pentru compozitorii din proiectul „Dincolo de colind“ iniţiat de ICR

Școala componistică românească a primit recent noi confirmări ale valorii sale în cadrul unor evenimente culturale notabile pe plan internațional. Doi dintre participanții la proiectul „Dincolo de colind“ inițiat de ICR în 2018 au fost distinși cu premii prestigioase. La începutul lunii octombrie, Sebastian Androne-Nakanishi a câștigat trofeul Golden Eye al Competiției Internaționale de Muzică de Film din cadrul Festivalului de Film de la Zürich. În competiție s-au înscris 304 compozitori din 44 de țări, iar lucrările celor cinci finaliști au fost interpretate de Tonhalle Orchestra Zürich sub bagheta dirijorului Frank Strobel.

În luna septembrie,  Alexandru-Ștefan Murariu a fost desemnat câștigătorul Secțiunii de Compoziție a Concursului Internațional „George Enescu,” la categoria Muzică Simfonică. Lucrările semnate de cei 27 de compozitori înscriși în concurs au fost evaluate de juriul compus din Zygmunt Krauze, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

În cadrul proiectului „Dincolo de colind“, zece tineri compozitori români, selectați în urma unui concurs public, realizează lucrări contemporane pe baza colindelor populare, având ca punct de plecare colecția de colinde românești a lui Béla Bartók. Tinerii compozitori interpretează colindele arhaice prin prisma propriului limbaj și cu ajutorul tehnicilor contemporane. Lucrările vor putea fi ascultate în primă audiție absolută într-un concert care va avea loc în luna decembrie la Universitatea Națională de Muzică București, în interpretarea Ansamblului SonoMania.

Cei zece compozitori participanți la proiect sunt: Sebastian Androne-Nakanishi, Alexandru Sima, Alexandru-Ștefan Murariu, Bogdan Pintilie, Aurelian Băcan, Vlad Răzvan Baciu, Andrei Petrache, Aron Török-Gyurko, Sebastian Țună, Dan Andrei Popescu.

sursa foto: Sebastian Androne – vimooz.com; Alexandru Murariu – facebook.com