Premiera Sieranevada la BOZAR și lansarea filmului în cinematografele din Belgia

ICR Bruxelles anunță premiera lung metrajului Sieranevada r.: Cristi Puiu la 21 februarie 2017, de la 19:30, la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR). Din 22 februarie filmul va rula în cinematografele belgiene.


Sieranevada este o comedie care arată ca o dramă, sună a dramă, rămâne serioasă și ridică întrebări politice, de-a lungul a 3 ore în care pur și simplu bați din picior. Nu este nicio secundă din acest film care să nu fie convingătoare.", prezintă The Telegraph conținutul filmului lui Cristi Puiu, căruia i-a acordat 4 stele din 5.

În Sieranevada Cristi Puiu realizează un portret social și o frescă umană de mare profunzime. În filmul intransigentului cineast român Cristi Puiu (regizorul filmului Moartea domnului Lăzărescu), priveghiul unui parastas dezlănțuie o furtună în familie.

Filmul Sieranevada a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016 și a ocupat, timp de mai multe săptămâni, primul loc în topul celor mai bune pelicule lansate în Franţa (potrivit AlloCiné.fr).

Lung metrajul a fost desemnat să reprezinte România la Premiile Americane de Film 2017 și s-a aflat în cursa pentru o nominalizare la Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină". Campania de promovare a filmului a fost susţinută de statul român prin Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Centrul Național al Cinematografiei.

La premiera de la Bruxelles, istoricul de film Dominique Nasta va prezenta contextul și semnificațiile acestei co-producții cinematografice. Dominique Nasta este profesor la Université Libre de Bruxelles (ULB) și autoarea cărții Conteporary Romanian Cinema: The History of Unexpected Miracle (Ed. Wallflorwer Press, 2013).

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.


Perioada: 21 februarie 2017

Loc: BOZAR, Sala M, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Bilete: se pot cumpăra la casa de bilete a cinematografului și on-line

Preț bilet: 10 EUR (standard) și 8 EUR (-26 ani și friends)