Premieră la Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București: L'Om DAdA de Gigi Căciuleanu

Spectacolul de dans L'Om DAdA de Gigi Căciuleanu va avea primele reprezentații în zilele de 11, 12 și 13 martie 2016 la Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale" din București, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la lansarea Manifestului Dadaist care a revoluționat arta modernă și 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, părintele acestui curent literar și artistic. Spectacolul L'Om DAdA este o coproducție între Teatrul Național „I.L. Caragiale" (prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava"), Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company și Fundația Art Production", cu sprijinul JTI și al Institutului Cultural Român.

Defragmentăm, aruncăm ceva din noi pe scenă și în viață. De ce 'L'Om DAdA'? Pentru că am vrut să alătur aceste cuvinte -- 'om' în limba română, cu 'dada' -- universalul. Am pornit de la L'homme approximatif, textul lui Tristan Tzara, teribil de poetic, deloc absurd, frumos, nefragmentat, stufos, plin de semnificații, foarte actual chiar și după 100 de ani. Omul aproximativ este de fapt arhetipul omului cât se poate de exact, și anume actorul și dansatorul", explică Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu spune că L'Om DAdA va fi un spectacol foarte actual, pentru că vine ca o continuare a D'ale noastre. "Acolo, discursul lui Cațavencu a fost dezmembrat în vocale, ceea ce a reprezentat, de fapt, o acțiune dadaistă", precizează artistul.

Aflat la cel de-al 4-lea proiect alături de Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu mărturisește la rândul lui: „Propunerea de a lucra pe un text de Tristan Tzara este cu atât mai bine-venită cu cât descopăr, cu uimire, cât de apropiați suntem cu toții de curentul Dadaist; de cele mai multe ori, fără să știm. Cred că acesta va fi și sentimentul publicului, la sfârșitul spectacolului".

L'Om DAdA

Traducere: Ion Pop

Regie, coregrafie, costume, concepție spațială: Gigi Căciuleanu

Distribuție: Gigi Căciuleanu, Lari Giorgescu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu

Lighting design: Cristian Simon

Duminică, 13 martie 2016, de la ora 11.00, în aceeași Sală Atelier a TNB, scriitorul şi traducătorul Ion Pop va susține conferința cu tema Tristan Tzara, dadaismul şi avangarda românească. Dedicată centenarului mişcării Dada, lansată la Zürich în februarie 1916, conferinţa îşi propune schiţarea unui portret critic al principalului mentor dadaist care a fost Tristan Tzara.