Premieră la Londra: Lucrarea „Alergător pe muchie“ de Paul Neagu, amplasată permanent în capitala britanică

Sculptura monumentală „Alergător pe muchie/Edgerunner“, aparţinând artistului român Paul Neagu, va fi amplasată, la iniţiativa ICR Londra, în parcul Owen’s Fields din cartierul central Islington, aceasta fiind prima lucrare de artă publică a unui artist român ce va deveni pentru totdeauna parte din peisajul Londrei. Ceremonia de inaugurare va avea loc miercuri, 25 iulie 2012, la ora 18.00. La eveniment vor participa E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Jilani Chowdhury, primarul Islingtonului, Dorian Branea, directorul ICR Londra şi Tony Neagu, Şerban Cantacuzino şi Iolanda Costide, reprezentanţi ai Paul Neagu Estate. „Alergător pe muchie“ se alătură, astfel, unui număr impresionant de lucrări concepute de artişti britanici şi internaţionali pentru spaţiul public londonez.

Lucrarea are 3.35 metri lungime, 1.50 metri înălţime şi o greutate de 500 kg şi este realizată din oţel inoxidabil. Proiectul amplasării sculpturii în spaţiul public londonez a fost declanşat în urmă cu doi ani de echipa Institutului Cultural Român din Londra ca parte a unei strategii de promovare culturală care are în centrul său includerea unor lucrări ale artiştilor români în patrimoniul permanent al Londrei. Demersurile au fost realizate împreună cu Paul Neagu Estate. Lucrarea, iniţial turnată din fier a fost returnată în oţel inoxidabil chiar în turnătoria pe care o folosea Paul Neagu în timpul vieţii. Operaţiunea de turnare a durat 20 de zile, iar montarea lucrării o zi. Tony Neagu, fratele artistului, a încredinţat lucrarea ICR Londra. „Este o oportunitate de a recunoaşte şi sărbători opera lui Paul Neagu şi de a crea o punte între cultura română şi cea britanică. Lucrarea este un dar al României pentru londonezi în acest an olimpic“, explică Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Realizată în colaborare cu Islington Council, amplasarea lucrării în spaţiul public londonez este o premieră absolută. Ca parte a programului din cadrul Olimpiadei Culturale, Institutul Cultural Român din Londra inaugurează în perioada 19-26 iulie, mai multe sculpturi în aer liber şi lucrări de mobilier urban cu design inedit, care vor fi amplasate în cele mai populare parcuri londoneze, într-o serie de proiecte fără precedent.

Paul Neagu (1938 – 2004), numit adesea cel mai important artist român de la Constantin Brâncuşi încoace, s-a născut la Timişoara şi a absolvit cursurile Univeristăţii Naţionale de Artă din Bucureşti în 1959. Lucrările sale au fost interzise în timpul regimului Ceauşescu, drept urmare Neagu s-a stabilit la Londra în 1970, devenind cetăţean britanic în 1976. Opera sa include performance, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi poezie, artistul fiind apreciat şi ca profesor. Printre studenţii săi se numără nume de prestigiu ale artei britanice de astăzi precum Anish Kapoor, Antony Gormley şi Tony Cragg. De-a lungul anilor, lucrările lui Paul Neagu au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi la ICA London. Muzee importante ca Tate şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo au lucrări ale artistului în colecţiile lor permanente.

Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), ROlympics, totalizează 17 evenimente, ICR fiind unul dintre cele mai active institute culturale străine din Londra. ROlympics este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice – Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – şi integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

Mai multe detalii pe siteul ICR Londra - secțiunea dedicată Olimpiadei Culturale 2012