Premiera internațională a filmului „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” la Edinburgh

Pelicula „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, va avea premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi şi continuu festival de film din lume. Regizorul va fi prezent la proiecția din 30 iunie, cu sprijinul ICR Londra.

Producția a avut premiera mondială la Cluj, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc.

Filmul este o incursiune sumară în lumea queer, dar și o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe, prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei și o societate înțepenită în reverii despre o presupusă tradiție. Scenariul reprezintă dramatizarea în ficțiune a unor povești reale, un colaj de lucruri care se întâmplă în jurul nostru chiar și azi”, povestește regizorul Bogdan Theodor Olteanu.

„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” este un film al debuturilor. Regizorul Bogdan Theodor Olteanu a realizat scurtmetrajele Duminică dimineața (2014), Lampioane chinezești (2015) și Dumneavoastră, tu (2015), dar și piesa de teatru Cea mai călduroasă zi din an (2017). Rolurile principale sunt interpretate de actrițele Silvania Mihai și Florentina Năstase, amândouă debutante în lungmetraj. Scenariul este semnat de Bogdan Theodor Olteanu, împreună cu Ana Ivan și Denisa Niță. Filmul este un produs independent, fără sursă de finanțare publică.

Festivalul de film de la Edinburgh este al doilea ca mărime şi importanţă din Marea Britanie. A fost înfiinţat în anul 1947 şi reprezintă cel mai vechi festival de film anual din lume. La ediţia din acest an sunt prezentate peste 120 de filme şi sunt programate mai mult de 100 de evenimente conexe. Institutul Cultural Român de la Londra a susținut, în ultimii ani, prezența regizorilor români la prestigiosul festival.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și www.edfilmfest.org.uk