Premiera filmului Timebox la Festivalul Internațional al Filmului Documentar Millenium de la Bruxelles

ICR Bruxelles susține participarea regizoarei Nora Agapi (România) și a producătorului de film Ion Gnatiuc (Republica Moldova) la Festivalul Internațional al Filmului Documentar (IDFF) Millenium de la Bruxelles (22-30 martie 2019).

Regizoarea Nora Agapi va prezenta noul său lungmetraj Timebox (2018, RO, 73 min.), proiectat în premieră în Belgia, la IDFF Millenium, și va dialoga cu publicul la finalul proiecției, 26 martie 2019, ora 19:30, la Cinéma Aventure. Producătorul  Ion Gnatiuc își va prezenta filmul (al cărui titlu nu este public deocamdată) aflat în faza de producție, în fața experților reuniți la Forumul de pitching internațional al festivalului Millenium, în vederea atragerii de noi surse de finanțare și identificării de noi parteneri pentru finalizarea producției.

Sunt onorată de a avea filmul selectat printre cele mai bune documentare la Festivalul de Film Millennium din Bruxelles. Mă bucur să știu că «Timebox» este văzut de cât mai multă lume și abia aștept reacțiile și întrebările publicului belgian”, a declarat regizoarea Nora Agapi pentru ICR Bruxelles.

Documentarul Timebox descrie o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut realizatoarea. Nora Agapi ne propune o imersiune în amintirile tatălui său, profesorul Ioan-Matei Agapi, fotograf și cameraman al anilor ‘80 din Iași, România. Profesorul Agapi deține o colecție unică de filme și fotografii de 16 mm, o arhivă care documentează aproape cincizeci de ani din istoria orașului. În împrejurimile neconvenționale ale apartamentului său vechi, el își reamintește trecutul până când, într-o zi, Ioan este informat că trebuie să evacueze apartamentul unde a petrecut ultimii 40 de ani din viață. Anii de muncă ai lui Ioan se transformă brusc într-o uriașă povară, iar filmul se transformă în mod neașteptat într-o dramă, în care conflictele cu oficialii orașului relevă probleme vechi și ascunse din cadrul familiei.

Nora Agapi (n. 1974, România) este regizor, scenarist, producător. Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 2008, clasa Laurenţiu Damian, Dinu Tănase), preparator regie film UNATC, înfiinţează în 2013 casa de producţie de filme independente Papillon Film. De asemenea, inițiază, împreună cu Ana Drăghici, Programul „Film+” pentru susținerea tinerilor cineaști. A fost numit ambasador onorific al Festivalului Filmului European 2017. Încă din timpul studenţiei, realizează o serie de scurtmetraje remarcate în competiţiile naţionale şi internaţionale: Examen, Radu+Ana, Târziu, Acasă.

Ion Gnatiuc (n. 1990, Republica Moldova) este regizor, scenarist, producător și director de imagine. A urmat studiile universitare în România, unde a avut primul contact cu lumea filmului documentar. În 2018, a absolvit masteratul Documentary Filmmaking în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, cu scurtmetrajul Fog. În 2018, a fondat NIȘTE FILME, o casă de producție care se concentrează pe producția de film documentar, pe subiecte sociale, care reflectă realitatea moldovenească în context regional și european.

A lansat filmul Oppose Othering! Pitch în cadrul goEast Film Festival. Filmul a fost proiectat în 9 festivaluri internaționale, printre care menționăm Jihlava International Documentary Film Festival, goEast Film Festival sau Transylvania International Film Festival (un succes pentru piața din Republica Moldova), și a generat discuții și vizibilitate pe marginea subiectului abordat.

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de promovare a cinematografiei românești în spațiul Benelux.

Perioada festivalului: 22-30 martie 2019

Loc proiecție Timebox: Cinéma Aventure, Rue des Fripiers 15, 1000 Bruxelles; VO, subtitrat în FR și EN

http://www.festivalmillenium.org/film-fr/timebox-58