Premiera cinematografică poloneză a filmului „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, la Varşovia

Vineri, 19 mai 2017,de la ora 20:30, la Kino Muranów, în Varşovia, va avea loc premiera cinematografică poloneză a filmului Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu. Filmul este distribuit în Polonia de Gutek Film şi va intra în reţeaua de distribuţie cinematografică poloneză după premieră.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener la evenimentul de lansare, gândit ca o sărbătoare a culturii și artei cinematografice românești și organizat la Cinematograful de ArtăMuranów, din capitala poloneză.

Acțiunea din Sieranevada are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Elogiat la numeroase festivaluri internaţionale, dintre care amintim Festivalul de la Cannes 2016 şi TIFF 2016, filmul Sieranevada a obţinut numeroase premii la Gala Gopo 2017, printre care cele pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu.

Gutek Film este un vechi partener al ICR Varșovia și unul dintre cei mai importanţi distribuitori ai filmului european din Polonia. Directorul companiei şi, totodată, al Festivalului Internațional de Film „T-Mobile Nowe Horyzonty” de la Wrocław, cea mai amplă manifestare cinematografică din Polonia, este Roman Gutek, cel care a adus pe ecranele poloneze filmele unor regizori precum Pedro Almodovar, Peter Greenaway, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Derek Jarman sau Mike Leigh. În plus, firma de distribuţie Gutek Film este una dintre puţinele filiere prin care filmele româneşti intră în distribuţia cinematografică din Polonia.