PREMIERĂ. „1989. Jurnalul unei Revoluții”, documentar despre cum schimbă poporul din stradă un sistem politic

Actualizare 16 decembrie 2020: Documentarul poate fi vizionat aici: https://youtu.be/d9pUCGHnYP8

***

Documentarul „1989. Jurnalul unei Revoluții”, regizat de Carmen Lidia Vidu, va fi prezentat în premieră miercuri, 16 decembrie 2020, de la ora 20.00, pe canalele de comunicare ale Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și ale Institutului Cultural Român, precum și pe cele ale partenerilor. De asemenea, va avea premiera TV sâmbătă, 19 decembrie 2020, de la ora 23:00, pe canalul Digi 24. Filmul este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul online și televiziune, producție a Teatrului Național din București care pornește de la spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. 1989", regizat de Carmen Lidia Vidu, și care a avut premiera la Sala Amfiteatru a TNB în iulie 2020.

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

„Negând Revoluția e ca și cum ai tăia încrederea unui popor în el însuși, încrederea că are puterea oricând să iasă pe stradă și să schimbe un sistem politic așa cum a făcut-o în 1989. Oamenii au ieșit pe stradă ca să schimbe regimul comunist dictatorial cu riscul de a fi împușcați. Ba chiar au ieșit și mai mulți când au început să fie împușcați. Să negi valoarea acțiunilor oamenilor care au ieșit să protesteze în condițiile în care riscau să fie omorâți și în condițiile în care chiar erau omorâți, să negi importanța și impactul curajului lor înseamnă să negi curajul unui popor, iar asta e forma sub care crimele împotriva umanității prind curaj. În 1989 s-a schimbat regimul politic din România pentru că a ieșit poporul pe străzi", a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„ Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog. Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o, fie că nu. Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă sunt „cele oficiale“ , uneori uitându-și istoria personală. Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989”, scriu organizatorii. 


Film documentar: „1989. Jurnalul Unei Revoluții”

Producție Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

Regia: Carmen Lidia Vidu

Cu: Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea

Multimedia: Cristina Baciu

Foto - Video Operator Dronă: Florin Boicescu

Operator imagine: Marius Donici

Fotografie: Vlad Lăzărescu

Decembrie 2020

Teaser: https://youtu.be/kXJL2FkDaEY