Prelegerea „Euforie și mimetism: intelectualii postrevoluționari în căutare de sine“ la Institut für Österreichkunde din Viena

În data de 16 mai, de la ora 18.30, dr. Mădălina Diaconu susține prelegerea„Euforie și mimetism: intelectualii postrevoluționari în căutare de sine“ la Institut für Österreichkunde din Viena. Evenimentul este parte a seriei de prelegeri „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“, susţinută în perioada septembrie 2017 – iunie 2018.

Primul deceniu postrevoluționar s-a caracterizat prin valorificarea euforică a redobândirii libertăților individuale în diferite forme, în primul rând prin libertatea presei, fiind înființate un mare număr de ziare, reviste, posturi de radio și televiziune ce au adus în discuția publică autori interziși anterior, prin mobilitatea academică și printr-o amplă restructurare a instituțiilor. Intensitatea căutării de sine în perioada agitată a așa-numitei tranziții s-a manifestat biografic printr-o frecventă reprofilare profesională, iar la nivel colectiv prin dezbaterile în legătură cu apartenența culturală la Europa (în contextul aspirării la aderarea la Uniunea Europeană), raportarea critică la trecutul comunist, redescoperirea (de asemenea, critică) a liberalismului românesc și în general prin refacerea canonului personalităților istorice și culturale.(Mădălina Diaconu)

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), fiind abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Redactor-șef al revistei polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena), membră a redacției revistelor Contemporary Aesthetics (SUA) și Studia Phaenomenologica (București). Membră a colegiului director al Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie. Autoare a 10 monografii, printre care Bukarest – Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Rändern(împreună cu L. M. Vosicky, 2007), Sinnesraum Stadt (2012), Phänomenologie der Sinne (Reclam, 2013) și De gustibus. Breviar de gastrosofie (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a şapte volume colective, printre care Constantin Noica, De dignitate Europae (2012), Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumänisch / Rumänisch-Deutsch (coeditare cu A. Corbea-Hoișie, 2016) și Grenzen im Denken Europas. Mittel- und osteuropäische Ansichten (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).

Seria de conferinţe „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social facilitează familiarizarea publicului austriac cu teme specifice şi personalităţi ale culturii române. Următoarea prelegere este intitulată „După Europa: controverse ideologice culturale după intrarea României în Uniunea Europeană“ şi se va desfășura pe 13 iunie 2018.

Partenerii implicați în seria prelegerilor „Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social“ sunt Academia Română (Fundația Familiei „Menachem H. Elias“), Institut für Österreichkunde din Viena, Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.