Precizare de presă

Cu privire la informațiile vehiculate pe rețelele de socializare, referitoare la o întâlnire ce a avut loc în clădirea din Belgrave Square nr.1 din Londra, în care își desfasoară activitatea reprezentanța ICR Londra, întâlnire care a avut loc la data de 3 mai 2019, facem următoarele precizări:

Spațiile în care își desfășoară activitatea reprezentanțele ICR din străinătate sunt administrate de Ministerul Afacerilor Externe. Menționăm că la sediul din Belgrave Square nr.1 din Londra, aparținând statului român și administrat de MAE, prin Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se organizează evenimente atât de către ICR, cât și de către Ambasada României.

În cazul mai sus menționat, coordonatorul ICR Londra a fost anunțat telefonic de către personalul Ambasadei României cu privire la intenția domnului ambasador de a organiza la sediul ICR Londra un eveniment în ziua de 3 mai. Precizăm că orice propunere trebuie anunțată în scris conform procedurilor în vigoare. Folosirea sălii pentru evenimentul din 3 mai a fost decisă de către ambasadorul României, care a menționat că își asumă integral organizarea și conținutul evenimentului. Conform informațiilor vehiculate pe rețelele de socializare, la întâlnirea din data de 3 mai, ce a avut loc în sediul ICR Londra, au participat candidați PNL la alegerile europarlamentare, alături de parlamentari PNL și de alte persoane implicate în campania electorală, alături de organizații românești din Marea Britanie. Menționăm că, în ziua respectivă, personalul ICR nu se afla în sediul reprezentanței de la Londra, întreaga echipă participând la un eveniment cultural de anvergură în Winchester, conform Planului Anual de Activitate.

Constatăm că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a implicat ICR Londra într-o activitate cu conotații electorale, organizând această întâlnire în sediul ICR și lăsând astfel să se înțeleagă că întâlnirea face parte din agenda ICR.

Urmare a acestei situații aflate în afara procedurilor instituționale, ICR a solicitat reprezentanțelor din străinătate să evite orice acțiune asupra căreia ar putea plana vreo suspiciune de implicare politică/electorală. De asemenea, ICR a informat Ministerul Afacerilor Externe, solicitând luarea măsurilor legale care se impun.

În conformitate cu Legea 356/2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, cu modificările și completările ulterioare, evenimentele culturale organizate de reprezentanțele ICR se aprobă în Comitetul Director.

ICR se delimitează ferm de orice încercare de asociere a numelui instituției cu acțiuni politice sau electorale, rămânând fidel misiunii sale de promovare a valorilor culturale românești în afara granițelor țării. De la înființarea sa și până în prezent, reprezentanța noastră de la Londra a câștigat un loc prestigios în mediul cultural britanic, prin parteneriate cu instituții reprezentative și prin organizarea unor evenimente cu vizibilitate la nivel internațional. Ne dorim ca mesajul transmis partenerilor instituționali ai ICR să fie acela că ICR rămâne dedicat misiunii sale culturale.

Direcţia Comunicare şi Promovare, 031 7100 622, biroul.presa@icr.ro.