„Povești cu români în China” la ICR Beijing

Povesti cu romani in China la ICR Beijing

În data de 26 mai 2016, ICR Beijing a prezentat, la sediul său, filmul documentar „Povești cu români în China", realizat de Radio China Internațional, Secția Limba Română.

Poveşti cu români în China" este primul film documentar realizat în China despre rezidenţii români din această ţară de către Radio China Internațional, realizat de regizorul Wang Zhi. Filmul a fost lansat în anul 2014 și prezintă o serie de filme de scurt metraje care conțin interviuri cu români care trăiesc în China, despre viața lor din această țară.

Filmul documentar „Povești cu români în China" cuprinde șase scurt metraje. Scurt metrajul „Vis înscris în poarta Chinei" redă povestea fotbalistului Lucian Goian la Clubul Beijing Baxy. Călin Andrei, doctorand la Caligrafie - Academia Chineză de Arte, povestește în scurt metrajul „Descifrând tainele caligrafiei" despre pasiunea sa, caligrafia. „Visul roz în Shanghai" prezintă povestea româncei Iraida Florea, director de creație și consilier fashion, responsabil la despartamentul de producție și design al unei companii de modă italiene. „Un vis într-un joc de cuvinte" descrie fascinaţia româncei Oana Alexandru pentru scheciul chinezesc, o reprezentaţie folclorică la care spectatorii se amuză de umorul transmis de către actori, prezentând secvenţe din programele de scheci pe scenă şi modul în care protagonista învaţă această profundă artă a Chinei. „Iubesc Suzhou" prezintă viața româncei Raluca Theron, una dintre cele mai active femei din Suzhou, care ajută la îngrijirea câinilor vagabonzi de la un centru local, la dirijarea traficului și la popularizarea cunoștințelor despre protecția mediului.

De asemenea s-a prezentat filmul „Dincolo de speranţe" despre viața în China a lui Mugur Ciubăncan, cântăreţul român de muzică pop, care trăiește în China.

Poveşti cu români în China", a participat la festivaluri și a câștigat numeroase premii, printre care putem menționa: premiul I la secţiunea „Cele mai bune filme documentare difuzate pe Internet" al Conferinţei Audio-Vizuale a Internetului din China din 2015, premiul I al Premiilor Radiodifuziunii şi Presei Internaţionale. Filmul a fost declarat cea mai bună serie de scurtmetraje la a 2-a ediţie a Festivalului Internaţional Micro Movie din Tianjin din 2015, unul dintre cele patru filme care au intrat în secţiunea "Made in Romania" a Festivalului Astra din 2015. Filmul a fost selecţionat la Festivalul de Film Toamna la Voroneţ din 2015.

Descifrând tainele caligrafiei", un episod al filmului „Poveşti cu români în China", a fost selecţionat la Premiile Academice pentru Film Documentar din China din 2014. „Vis înscris în poarta Chinei" a câștigat Premiul Scurtmetrajul apreciat cel mai mult de către internauţi la Concursul de Scurtmetraje de la Wuhan din 2015.

Un vis într-un joc de cuvinte", a fost nominalizat la Premiile Academice pentru Film Documentar din China în 2014 și la premiul „Scurtmetrajul cel mai bun al Festivalului Micro Film din Beijing" din 2014 și a câștigat Premiul Special al premiilor celei de-a 3-a ediţii a Concursului Internaţional de Scurtmetraje din China.

Filmul a fost prezentat la cea de-a 53-a ediţie a MIPTV (Marché International des Programmes de Télévision), cel mai mare festival de programe de televiziune şi produse digitale din lume, care s-a deschis în 4 aprilie 2016 la Cannes, Franţa.

Dincolo de speranţe", filmul despre Mugur Ciubăncan, a fost selecţionat al Premiilor Academice pentru Film Documentar din China din 2014, nominalizat la Premiile „Cocorul de aur" la categoria documentar și a câștigat premiul III al Premiilor Radiodifuziunii şi Presei Internaţionale.