PORTUGALIA. Cinematografía românească, în centrul atenției în cadrul Festivalului Internațional de Film Est European

Ajuns la cea de-a patra ediție, Festivalul Internațional de Film Est European - BEAST IFF - se va desfășura în format online, pe platforma FILMIN, în perioada 24 – 28 martie 2021 și va avea România ca „Țară FOCUS”. 

Pentru că acoperă un segment cultural neexplorat în Portugalia, festivalul a avut notorietate încă de la prima ediție și se bucură de sprijin instituțional local, precum și de parteneriate internaționale. În cadrul BEAST se derulează o competiție pe trei categorii (Cel mai bun film de ficțiune, Cel mai bun documentar și Cel mai bun film experimental), precum și o secțiune Țară FOCUS - dedicată special cinematografiei unei țări est-europene, conferințe și alte evenimente conexe, România fiind în acest an invitată de onoare. 

Anul acesta, cu sprjinul ICR Lisabona, România va fi Țara FOCUS, secțiune în cadrul căreia vor fi prezentate online, pe platforma FILMIN, în perioada 24 martie – 4 aprilie, filmele Ivana cea groaznică, r. Ivana Mladenovic, 2019; Grădina Sovietică, r. Dragoș Turea, 2019; Acasă, My Home, r. Radu Ciorniciuc, 2020; Distanța dintre mine și mine, r. Mona Nicoară, Dana Bunescu, 2018. În funcție de evoluția pandemiei, aceste filme vor fi proiectate și în format fizic, în lunile mai și iunie, în mai multe spații din Porto: Cinema Trindade, Cinema Passos Manuel, OKNa-Espaço Cultural, Casa das Artes.

Tot în cadrul secțiunii FOCUS ROMÂNIA vor fi prezentate, în format online, o serie de scurtmetraje realizate de studenți de la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, iar pe platformele de socializare ale festivalului vor fi transmise o serie de conferințe susținute de Ada Solomon, Irina Trocan și Monica Gorgan. Sesiunile de conferințe și Q&A online vor fi moderate de Simona Constantin.