Portretul necunoscut al lui Brâncuşi

La 140 de ani de la naşterea sa, Constantin Brâncuşi, unul dintre pionierii sculpturii moderne, este prezentat publicului britanic de către Institutul Cultural Român din Londra, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din Marea Britanie. Cu acest prilej, portretul celebrului sculptor este reconstituit prin intermediul unei expoziţii de desen semnată de artista Raluca Popa şi curatoriată de Simona Nastac, completată de o prelegere susţinută de istoricul de artă Doina Lemny, autoarea volumului "Brâncuşi - artistul care transgresează toate hotarele".

Folosind o varietate de surse, printre care două dintre cele mai relevante monografii scrise vreodată despre Brâncuşi - volumul "Brancusi" al Sandei Miller (Reaktion Books, 2010) și cartea deja menționată a Doinei Lemny, a cărei traducere în limba engleză a fost publicată de editura Noi Media Print în vara acestui an -, Raluca Popa creionează un portret mai puţin cunoscut, intim și autentic, al celebrului sculptor. Scene din viaţa acestuia sunt captate cu ajutorul desenelor, pornind de la o selecţie personală ce curpinde însemnări, corespondenţă, fotografii şi filmări din studioul parizian al lui Brâncuși.

Constantin Brâncuşi (1876-1957) este unul dintre cei mai originali artişti ai secolului XX. Sculpturile sale de o simplitate care fascinează - "Pasărea în spaţiu", "Domnişoara Pogany" sau "Muza dormind" - sunt unanim recunoscute ca simboluri ale modernismului, iar la o privire recentă asupra artei sale este aproape imposibil să nu fie perceput ca precursor al suprarealismului, predecesor al unor artişti de renume precum Barbara Hepworth şi Henry Moore, Anish Kapoor şi Carl Andre, Donald Judd şi Louise Bourgeois. Marele sculptor român a fost prieten apropiat cu câţiva dintre cei mai cunoscuţi artişti de avangardă, printre care Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp, Man Ray şi Erik Satie, rămânând însă unul dintre cei mai evazivi, cu o aură distinctă care provoacă şi astăzi.

Doïna Lemny, doctor în istoria artei, este muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. Co-curatoare a celor şapte expoziţii tematice organizate la Atelierul Brâncuşi din 1998 până în 2002. A fost curatoarea expoziţiilor  "Antoine Pevsner în colecţiile Centrului Pompidou" (2001), "Dațiunea Brâncuşi" (2003) și "Henri Gaudier-Brzeska în colecţiile Centrului Pompidou" (2009) şi a coordonat cataloagele publicate cu ocazia organizării acestora. Este autoarea mai multor volume, printre care: "Brancusi", Paris, Oxus, 2005; "Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence" şi "Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolstoï", Paris, L'Échoppe, 2009; "Lizica Codréano: Une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne", Lyon, Fage, 2011; "Brancusi: Au-delà de toutes les frontiers", Lyon, Fage, 2012; "Brancusi", volum din colecția "Monographies", Paris, Editions du Centre Pompidou, 2012; "Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur « mort pour la France »", Lyon, Fage, 2015.

Raluca Popa (n. 1979) a studiat la Universitatea de Artă din Cluj și are un Master în Fine Arts la Byam Shaw School of Art / Central Saint Martins din Londra. A expus la Guangdong Times Museum (China), Leopold Museum (Viena, Austria), Stadtbibliothek (Winterthur, Elveția), The Museum of Applied Arts (Viena, Austria), Lateral ArtSpace / Fabrica de Pensule (Cluj), Tranzit Bucureşti, Salonul de Proiecte şi MNAC Bucureşti. Lucrările artistei au apărut în publicaţii de specialitate importante precum IDEA. Arts + Society, Kunstkritikk, The Catlin Guide 2012: New Artists in the UK și Axis UK.  Mai multe despre Raluca Popa, puteți găsi pe site-ul www.ralucapopa.ro.

Simona Nastacîn prezent stabilită la Londra, este curator și critic de artă. A studiat Istoria și Teoria Artei la București și are un Master în Creative Curating Contemporary Art la Goldsmiths College, Londra. A realizat expoziții la Londra, New York, Seul, Shanghai, Praga, Sankt Petersburg, Cluj și București, și a publicat peste 100 de articole în presa românească și internațională de specialitate. Între 2006 și 2013, a coordonat programele de arte vizuale, literatură, rezidență artistică, arhitectură și design la ICR Londra.

Unde: Europe House, 32 Smith Square, London, SW1P 3EUCând: Deschiderea oficială - marţi, 25 octombrie 2016, 6:30 - 8:30pm. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 4 noiembrie, de luni până vineri între orele 10am și 6pm.

Intrarea este liberă. Vă rugăm să vă confirmaţi prezenţa pe Eventbrite