Porțile Cartierului Creativ s-au deschis la Madrid

Bucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care situează capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. Participarea românească beneficiază de o secțiune aparte, rezervată orașelor invitate, denumită„Proiect internațional invitat – Cartierul Creativ din București“. Vernisajul expoziției Made in Bucharest Creative Quarter, organizată de Institutul Cultural Român și The Institute, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, a avut loc vineri, 15 februarie 2019, de la ora 13.30, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid (Plaza del Cordón, 1), care a fost inaugurat în această săptămână. La eveniment au participat Liliana Țuroiu, președinte ICR, Maria Pop, directorul ICR Madrid, Álvaro Matías, directorul Madrid Design Festival, Andrei Borțun, directorul general executiv al The Institute, Oana Dobre, curatorul expoziției, reprezentanți ai Madrid Design Festival, galeriști și designeri locali,  jurnaliști spanioli și internaționali de la Icon Design, Living & Corriere de la sera (Italia), TL Magazine (Belgia), Ideat (Franta), Wallpaper China (China), Pin up (EEUU/ Paris), Format (Canada), alături de reprezentanți ai mass-media din România.

Expoziția Made in Bucharest Creative Quarter transpune la Madrid, până pe 31 martie 2019, imaginea unui București creativ, ancorat în prezent, unde spiritul antreprenorial este din ce în ce mai puternic reprezentat.

„Organizarea unei expoziții de impact la noul sediu al Institutului are rolul de a pune pe harta creativă din Madrid noul spațiu. Participarea românească la Madrid Design Festival se bucură de cea mai importantă vizibilitate pe care au avut-o industriile creative românești până la acest moment. Made in Bucharest Creative Quarter este o colecție de proiecte și concepte emblematice născute în această zonă, o incursiune printre procesele și poveștile pe care acestea le presupun, un traseu imaginar prin cea mai efervescentă zonă creativ-culturală din București. Publicul spaniol și internațional poate descoperi industriile creative, poveștile designerilor, artiștilor, arhitecților, muzicienilor bucureșteni”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„Madrid Design Festival este prima manifestare internațională la care este prezentat Cartierul Creativ, într-o încercare de a crește și mai mult reputația creativă a Bucureștiului, promovând nu doar inițiativa noastră, ci și fiecare creator și organizație din această rețea, care, prin proiectele lor, fac din capitală un oraș foarte conectat la realitatea culturală europeană a momentului“, a apreciat Andrei Borțun, director The Institute.

Numeroși vizitatori au putut admira, la vernisaj, obiecte de design contemporan, îmbogățite de poveștile și portretele celor care le semnează, precum și exemple de reconversii ale unor spații abandonate. Traseul expoziţional Made in Bucharest Creative Quarter este articulat în jurul a nouă categorii (artă, muzică, modă, magazine, designeri, artele spectacolului, spații alternative, hub-uri, cafenele și baruri), a obiectelor semnate de artiştii Saddo, Mădălina Teler (De Ceramică), Ana Bănică, Mona Vulpoiu (Utopic), și a pieselor din portofoliul magazinelor Dizainăr (Ubikubi, Ceramic Sparrow și RUSBO) și Meșteshukar ButiQ (Radu Abraham). Acestora li se adaugă materiale video semnate de Carmen Secăreanu, Ioana Ciolacu, Adelina Ivan, AFMF și Entrance, dar și o înregistrare de muzică electronică marca Electric Brother.

Aflat la cea de- a doua ediție, Madrid Design Festival este deschis publicului în perioada 1- 28 februarie cu 202 de activităţi ce includ 53 de expoziţii, 12 instalaţii, participarea a 410 profesionişti în domeniu şi implicarea a 28 de muzee şi instituţii, alături de 30 de branduri de design.

Made in Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival

15 februarie – 31 martie 2019

Un proiect realizat de Institutul Cultural Român și The Institute

Design expoziție: Attila Kim Architects

Creație: Gavrilă&Asociații

Programul de vizitare: luni- joi în intervalul10:00-20:00, iar vineri între 10:00-17:00.

Accesul este gratuit.