Port, tradiții și obiceiuri la români

ICR Beijing a organizat în perioada 31 mai – 8 iunie 2017, în patru orașe din China, Beijing, Hangzhou, Shanghai și Tianjin, evenimentul „Port, tradiții și obiceiuri la români” care a cuprins conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, piesa de teatru „Poveste românească sau Cântecul Dorului”, ateliere meșteșugărești și expoziție de ie.

În data de 3 iunie, evenimentul a avut loc la Universitatea Donghua din Shanghai, în cadrul căruia au avut discursuri domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing și doamna Ioana Drăgan, director general al Direcției Generale a Reprezentanțelor din Străinătate din cadrul ICR. Conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, însoțită de imagini elocvente ale portului pe regiuni, a fost extrem de apreciată.

Evenimentul a continuat în data de 6 iunie, la Tianjin, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Hexi, iar în data de 7 iunie, la sediul institutului de la Beijing, a avut loc ultima parte a acestui eveniment major, la care au participat douăzeci de elevi din cadrul Asociației Micilor Ambasadori și publicul larg.

La toate aceste acțiuni, a fost prezentată limba chineză conferința „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” cu exemplificări expuse pe ecran, iar publicul a fost încântat de măiestria poporului român și totodată, a admirat expoziția și reprezentația meșterilor populari români.

Atelierele meșteșugărești au fost prezentate de cei trei meșteri populari, renumiți, care au mai expus în străinătate, Cristina Delciza Mareș, Iulia Goran și Mihaiu Robert Constantin. Meșteșugarii au făcut demonstrații de artă tradițională românească. Surpriza reprezentanției a fost că unul dintre meșteri, Robert Constantin Mihaiu, a cântat la câteva instrumente de suflat, confecționate chiar de el.

ICR Beijing, prin acest eveniment, oferă o perspectivă asupra bogăției și tradiției culturale românești.