POLONIA. România, vedetă alături de Cuba și Vietnam, la Festivalul Culturii Călătoriilor de la Toruń

Festivalul Culturii Călătoriilor „Viziunea asupra lumii” de la Toruń, Polonia, se desfășoară în acest weekend cu România țară invitată de onoare, alături de Cuba și Vietnam. Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al ediției din acest an, organizând mai multe evenimente în program.

La fiecare ediție, Festivalul Culturii Călătoriilor prezintă într-o manieră complexă trei țări alese pentru promovarea călătoriilor bazate pe principiul toleranței interculturale. „Viziunea asupra lumii” reunește o serie de prezentări, realizate pe de-o parte de călători polonezi în cele trei țări și, pe de altă parte, de persoane originare din țările respective, care locuiesc în prezent în Polonia. Perspectivele sunt adesea complet diferite. Această formulă oferă un spațiu de discuție despre diversele viziuni asupra lumii și permite depășirea granițelor și combaterea stereotipurilor.

În acest an, invitatele de onoare sunt trei culturi și țări diametral opuse, provenind din trei continente, totodată destinații de călătorie atractive. Dar motivul decisiv al alegerii lor a fost faptul că în mediul polonez pot fi întâlnite din ce în ce mai des persoane aparținând acestor naționalități, de aici necesitatea de a vorbi despre multiculturalism și toleranță.

În programul românesc vor fi prezentate expoziția „Pâinea”, realizată de ICR Varșovia care prezintă modul de preparare și coacere în diverse regiuni, filmul documentar de lungmetraj „România neîmblânzită” (grație producătorului Auchan România), precum și o foto-cabină mobilă, ilustrată cu lucrările pictorului român, Emil Moise-Szalla, stabilit de mai mulți ani lângă Toruń. Cabina va porni de la Centrul „Dwór Artusa” și va circula prin Orașul Vechi ca o garderobă mobilă care include costume și obiecte de recuzită, precum și cu un sistem de realizarea a reproducerilor fotografice după picturile artistului român, înfățișând centrul vechi al orașului, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Călătorii Michał Torz, jurnalist, autorul unor ghiduri de călătorie despre România, Michał Sowa, coordonatorul proiectului Caravana Go Romania, Agnieszka Roszkowskași Ula Kalinowska, originară din Toruń, vor intra în dezbateri cu Ignat Timar, consulul onorific al României la Cracovia, Teodor Ajder, cofondator și redactor al publicației „Mamałyga Warszawska”/„Mămăliga de Varșovia”, Emil Moise-Szalla, pictor român, stabilit lângă Toruń și Sabra Daici, coordonator de programe în cadrul ICR Varșovia.

ICR Varșovia va realiza, de asemenea, un stand românesc, la care va prezenta și distribui materiale de promovarea a României și a domeniilor de activitate ale Institutului, precum și traduceri literare românești, publicate de edituri poloneze. Programul va fi îmbogățit cu acțiuni realizate în spațiul exterior, precum jocuri urbane, chestionare, ateliere de pictat steaguri.

Festivalul este organizat de Your Plan Culture, Fundația Emic și Centrul Cultural „Dwór Artusa”, în spațiile căruia se vor desfășura evenimentele din acest an, cu sprijinul financiar al Orașului Toruń și al prefecturii voievodatului Cuiavia și Pomerania.

Programul evenimentelor românești:

Sâmbătă, 5 septembrie, la Dwór Artusa w Toruniu (Rynek Staromiejski 6):

11:00-13:00 Prelegeri multimedia ale călătorilor polonezi prin România
13:00-13:30 Români în Polonia – își spun povestea și istorisesc din exeperințele personale
13:30-14:30 Dezbatere cu participarea tuturor invitaților și a publicului
14:30 și 20:00 Proiecții ale filmului „România neîmblânzită”, r. Thomas Barton-Humphreys, România, 2018, 90 min. / Artus Cinema, proiecție în limba română cu subtitrări în polonă

10:00-23:00 Expoziția de fotografie „Pâinea”
11:00-14:00 și 16:00-19:00 Foto-cabină-dulap mobilă, ilustrată cu lucrările pictorului român, Emil Moise-Szalla

Intrarea este liberă. Programul se va desfășura conform regulilor sanitare actuale.