Poezie și vizualitate de Ziua Europei la Bruxelles

Pentru sărbătorirea Zilei Europei, Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei organizează evenimentul Poezie și vizualitate europene.Dialog Yves Namur (BE) - Magda Cârneci (RO)”/„Poésie et visualité européennes. Dialogue Yves Namur - Magda Cârneci”care va avea loc pe 25 aprilie, ora 19:00, la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei.

Proiectul constă într-un dialog între academicianul Yves Namur, secretar perpetuu al Academiei Regale de Limba și Literatura Franceză din Belgia și scriitoarea Magda Cârneci despre felul în care cultura română este receptată în Belgia și modul în care cultura belgiană francofonă este receptată în România. De asemenea, relația „poezie – vizualitate” va fi pusă în discuție prin prezentarea cărților pe care cei doi autori le-au publicat în Belgia, România și Franța. Artista Maria Emdadian, Editura Transignum-Paris, care a realizat gravuri la cărțile lui Yves Namur, va participa la evenimentul din Bruxelles pentru a prezenta cărțile celor doi autori, editate de Transignum.

Magda Cârneci, poetă, romancieră, eseistă, critic de artă, a publicat *cărți de poezie - Hipermateria (Cartea Românească, 1980); O tăcere asurzitoare (Eminescu, 1984); Haosmos (Cartea Românească, 1992); Poeme politice (Axa, 2000); Haosmos și alte poeme, antologie (Editura Paralela 45, 2004); Poeme Trans (Tracus Arte, 2012); Viață (Paralela 45, 2016); Opera poetică (Paralela 45, 2017), *romane - FEM (Polirom, 2011; 2014; 2021); Scurte scenarii inițiatice (Polirom, 2022), *eseuri literare - Poetrix. Texte despre poezie, (Paralela 45, 2002). De asemenea, i-au apărut cărți de literatură în limbi străine: Psaume(Ecrits des Forges, 1997), Marseille (Editions Autres Temps, 1997); Poeme/Poems (Editura Paralela 45, 1998, în română și engleză); Le paradis poétique (Paris, Transignum, 2004); Chaosmos. Gedichten (în traducerea lui Jan Willem Bos, Amsterdam, Go-Bos Press, 2004, în olandeză); Chaosmos.Poems (în traducerea lui Adam J. Sorkin, Boston, White Pine Press, 2006);Peau-ésie (Transignum, 2007), Art et politique en Roumanie 1945-1989 (L’Harmattan, 2007), Trois saisons poétiques (Luxembourg, éditions PHI 2008); Chaosmos (Paris, Editions de Corlevour 2013),FEM (roman, Non Lieu, 2018), Trans-Neuronal (Transignum, 2023).

În anul 2019, Magda Cârneci a primit „Legiunea de Onoare în grad de cavaler” din partea Statului Francez, iar în anul 2000, în România, a fost distinsă cu „Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler’ „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.

Yves Namur este un mare admirator al operei lui Lucian Blaga pe care l-a evocat, atât la Bruxelles, cât și la Cluj, ca „poet în căutarea unei lumini stinse” și despre care va vorbi și în dialogul cu Magda Cârneci.Medic și editor (Le Taillis Pré), este autorul unei opere impresionante: a publicat peste patruzeci de volume de poezie, proză poetică, eseuri și mai multe antologii. Este membru al Academiei Regale de Limba și Literatura Franceză din Belgia și membru corespondent al Academiei Europene de Poezie. Poet recunoscut, dr. Yves Namur este secretar perpetuu al Academiei Regale de Limba și Literatura Franceză din Belgia.Opera poetului se bucură de o largă receptare internațională, fiind tradusă și publicată în peste cincisprezece limbi.Este câștigătorul a numeroase premii literare, inclusiv Premiul Charles Plisnier, Premiul Jean Malrieu, La Biennale Robert Goffin, Louise Labé (2001), Premiul Maurice Carême (2003), precum și Premiul Tristan Tzara (2004) și Premiul Parlamentului Comunităţii Franceze (2005).

Yves Namur este un poet al vertijului.De restricție, în fața excesului. Merge drept și limpede, în fața nepăsării.Cuvintele lui gravitează în jurul micului: „Micul este singurul lucru / care ne poate face să creștem.” Lecție de luciditate, lecție de modestie.Dar nicio lecție de morală.Această poezie refuză să predice: sapă, hărțuiește, pune la îndoială... Înțelepciunea ei este decantarea.Ne luminează și ne potolește setea în același timp.” Europe, 2000.

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles pentru a sărbători Ziua Europei, pentru a evidenția rolul pe care l-au avut și îl au zeci de reprezentanți ai culturii române în peisajul literar european, cât și aprecierea de care se bucură cultura română în Europa. De asemenea, se accentuează rolul dialogului intercultural prin promovarea valorilor naționale în context european.

Realizarea unor proiecte relevante și variate, cu un puternic impact, rămâne o prioritate a Institutului Cultural Român de la Bruxelles, care continuă să promoveze creatorii români în spațiul de referință, valorile spirituale ale țării noastre fiind reflectate prin proiecte interdisciplinare, atractive, adresate unui public tot mai larg.

Reamintim că, în decursul anilor, numeroase evenimente au fost organizate în salonul Reședinței ambasadoriale, evenimente la care ICR Bruxelles a fost organizator sau partener: „Dialogue littéraire Eric-Emmanuel Schmitt – Denisa Comănescu” (2023), „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” (2023), Ziua Națională a Lecturii (2023, 2024), Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2018 - 2024), „La Roumanie, racontée et traduite” – curs-conferință și seară literară româno-poloneză (2022), Interferențe culturale la feminin (8 martie 2020), Scriitori români prezenți la Festivalul de Arte EUROPALIA Romania (2019), Arhitectura interbelică a Bucureștiului – expoziție realizată și prezentată de arh. Luca Matei Stoian (2018), , Lansare de carte „L’Histoire de la Transilvanie” de Jan de Maere (2018), Ziua Internaţională a Francofoniei (martie 2016), recitalul omagialDimitrie Cantemir, susținut de grupul Imago Mundi (octombrie 2015) etc.