Poezia românească, pe scena celebrului Festival StAnza din Scoția

Arta și poezia sunt dintotdeauna aliați buni. Ambele au structură, armonie și ritm; ambele apar din dorința de a crea ceva nou din familiar, de a capta o idee sau o experiență într-un mod elocvent. România, invitată în premieră la celebrul Festival Internațional de Poezie StAnza din Scoția, este reprezentată prin intermediul proiectului multimedia de poezie contemporană „Polifonic”, un dialog viu între cuvântul scris și imagine.

Duminică 10 martie, curatorul proiectului Simona Nastac, poetul și editorul Claudiu Komartin și artista Raluca Popa se vor întâlni cu publicul festivalului într-o discuție despre procesul de creație și colaborare pentru „Polifonic”, precum și despre poezia românească contemporană. Evenimentul va evidenția diversitatea etno-culturală din România pe scena teatrului Byre din St Andrews și este organizat cu sprijinul ICR Londra.

Vor fi prezentate 20 de poeme de nouă autori de origini etnice diferite - Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan, Mihok Tamas și Victor Țvetov -, ilustrate cu animații video create de artista Raluca Popa. Animațiile vor fi proiectate pe toată durata festivalului, cu poeme în lectura actorilor Nicoleta Lefter și Istvan Teglas.

Înființat în 1997, StAnza Poetry Festival din St Andrews (Scoția) este recunoscut drept unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie din Marea Britanie și Europa. Aflat la cea de-a 22-a ediție, cu un program eclectic ce prezintă poezia prin intermediul diferitor forme artistice, Festivalul se va derula în perioada 5-10 martie 2019 și va reuni, la fel ca în anii precedenți, scriitori și artiști din toate colţurile lumii. Programul include lecturi, conversații, ateliere de creație și masterclass-uri, filme și proiecții video, evenimente pentru copii, sesiuni de stand-up și expoziții.

Proiectul de poezie contemporană și animație „Polifonic”, produs în 2018 de Muzeul Național al Literaturii Române din București, a fost prezentat, până în prezent, la Festivalul European de Poezie din Londra - ca parte a programului românesc de la London Book Fair, Brussels Poetryfest, Festivalul Internațional de Poezie din București și Haus für Poesie, Berlin.

Mai multe detalii despre programul ICR Londra la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/