Poetul Ioan Es Pop, în proiectul „Poetry Periscope” /03.05.2016/Londra

Poetul Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai traduși autori români în limba engleză, ale cărui texte au fost publicate în Marea Britanie nu numai în reviste sau antologii colective, ci şi în volumul personal „No Way out of Hadesburg and other Poems" (University of Plymouth Press, 2010), revine pe scena literară britanică la prestigiosul Festival de Literatură Europeană (European Literature Festival).

Unul dintre poemele sale a fost selectat să facă parte, alături de textele unor poeți din 30 de țări europene, dintr-un  proiect nou şi ambiţios, lansat în acest an de către EUNIC Londra și Poetry Society: „Poetry Periscope".

„Poetry Periscope" este o instalaţie de sunet care va fi amplasată în curtea centrală a British Library în perioada 27 aprilie - 19 mai, după care urmează să fie itinerată în alte spații relevante din Marea Britanie, în cadrul Festivalului de Poezie Ledbury (1-10 iulie) și al Festivalului de Carte de la Durham (16 septembrie - 16 octombrie), printre altele. Lansarea oficială a proiectului va avea loc marţi, 3 mai. Poemele vor fi prezentate atât în limba maternă a fiecărui poet, cât și în traducere engleză.

Noaptea Literaturii Europene, program la care contribuie 32 de instituţii culturale europene reunite sub sigla EUNIC Londra și Reprezentanța Comisiei Europene în Marea Britanie, aflat la cea de-a opta ediţie, va lua în acest an forma Festivalului de Literatură Europeană (27 aprilie - 9 iunie).

Ioan Es. Pop (1958) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Baia Mare. Din 1989 trăiește la București, lucrând ca jurnalist și editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a debutat în 1994 cu volumul „Ieudul fără ieşire" (Cartea Românească, 1994), pentru care a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor din România. Următoarele sale volume de poezie - „Porcec" (1996) şi „Pantelimon 113 bis" (2000), de asemenea câştigătoare ale premiului Uniunii Scriitorilor din România, dar şi al Academiei Române, precum şi antologia „Podul" (2000) au apărut la aceeaşi editură. Ioan Es. Pop a mai publicat alte câteva volume de poezie, iar în 2004 i-a fost decernat Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Ofițer. De-a lungul anilor, a fost caracterizat de critici drept „cea mai profundă voce lirică a generaţiei anilor '90".

Când: lansare - marţi, 3 mai 2016; accesul liber

Unde: The British Library Piazza, 96 Euston Rd, Londra NW1 2DB