Poetul Benji Horváth participă la proiectul european Urban Chapter în festivalul Balkan Trafik

Poetul slamer Benji Horváth participă în proiectul european Urban Chapter, prezentat în premieră la festivalul Balkan Trafik, vineri, 20 aprilie, la Bozar, cu sprijinul ICR Bruxelles.


Proiectul Urban Chapter este inițiativa asociației 1001 Valises, co-producător al festivalului Balkan Trafik, și pune în valoare generațiile noi de artiști pe scena contemporană culturală și socială.

Slamul poetului român Benji Horváth, cele mai bune voci urbane din Bosnia-Herțegovina (Frenkie), Serbia (Marčelo), Bulgaria (beatboxing de SkilleR) și Grecia (12 os Pithikos) vor întâlni artiștii belgieni Hexaler, Youssef Swat, Convok și DJ Odilon, într-un proiect unic de slam, beatbox, hip-hop și dansuri urbane, care celebreaza diversitatea culturală din Sud-Estul Europei, sub semnul apropierii, al întâlnirii și al dialogului intercultural.

Urban Chapter reprezintă particularitatea ediției 2018 a festivalului Balkan Trafik și deschide una dintre cele mai populare manifestări muzicale din Bruxelles spre un gen de expresie artistică modernă, ancorată în dialogul social, dedicată valențelor universale educative ale actului artistic.

La 21 aprilie, spectacolul colectiv va continua cu un workshop susținut de artiștii din proiectul Urban Chapter despre multitudinea identităților care coexistă în Europa, căutând să elibereze conștiința colectivă de greutatea tradițiilor și a prejudecăților reprezentărilor sociale. Artiștii vor vorbi despre experiențele proprii, despre particularitățile comunităților din care provin și vor releva efervescența culturală care se construiește în jurul tinerilor, purtători de cuvânt ai unei generații în plină schimbare.

M-am născut într-o familie de maghiari, dar nu gândesc ca un maghiar din Ungaria, ci ca un român dintr-o minoritate maghiară: cultura mea este românească și maghiară, ambele la fel de puternice pentru mine, dar țara mea este România. Îmi iubesc țara și toate culturile și etniile care fac parte din ea, pentru că toate acestea fac parte din ceea ce sunt astăzi: un artist est-european cu un bogat context cultural al unei țări frumoase. ”, descrie Benji Horváth mediul în care s-a format ca om și artist și care i-a dirijat demersul artistic, „la o intersecție a limbilor și a culturilor .” „Diversitatea poate face orice cultură mai puternică în ansamblu, minoritatea și majoritatea au întotdeauna foarte mult de învățat reciproc. Este și o datorie a mea, prin actul meu artistic, să facilitez aprecierea și apropierea reciprocă, să ajut înțelegerea și rezolvarea diferențelor, pentru un viitor construit împreună, fără segregare socială etnică. Unii au nevoie și de ceilalți și invers, pentru a forma o unitate mai bogată cultural.Cred în puterea poeziei și a culturii deoarece, pe termen lung, lucrurile care modelează cultura, modelează și modul în care gândimexplică Benji Horváth încercarea sa de a găsi și de a prezinta prin artă noi perspective care să interconecteze comunități.

Benji Horváth (n. 1988, Târgu Mureș) este poet, trăducător, redactor la revista literară maghiară Helikon din Cluj-Napoca, organizator de ateliere și evenimente culturale. A studiat filosofie și istoria religiilor în Budapesta. Are trei volume de poezie publicate: A cseplini díva (Diva cepliniană, 2009), Beatcore (2015), Az amnézia útja (Drumul amneziei, 2016). A publicat articole, interviuri și recenzii în numeroase periodice. Apare in antologia liniște, pace, perversiuni, heppiend: tineri poeți maghiari din Transilvania (Casa de editură Max Blecher, 2016, tradusă de Andrei Dósa, coordonată de Ștefan Baghiu).

Aflat la cea de a 12 a ediție, Festivalul Balkan Trafik păstrează tradiția de promovare a muzicii și a folclorului autentic european, și invită Fanfara Ciocârlia din România într-un spectacol cap de afiș, sâmbătă, 21 aprilie la Bozar.

Institutul Cultural Român Bruxelles este partener al festivalului încă de la prima ediţie, în 2007.


Data: 20 aprilie 2018, 18:00

Loc: Bozar, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Rezervări și bilete pe site-ul Bozar: aici