Poeta şi traducătoarea Linda Maria Baros, aleasă membru titular în Academia Mallarmé din Franţa

Poeta şi traducătoarea Linda Maria Baros a fost aleasă la numai 31 de ani membru titular în Academia Mallarmé din Franţa. Ea ocupă unul dintre fotoliile „nemuritorilor‟ începând din 22 mai 2013.

Născută în România în 1981, doctor în literatură comparată la Universitatea Sorbona şi la Universitatea din Bucureşti, conferenţiar universitar atestat în Franţa, Linda Maria Baros a publicat cinci volume de versuri. În 2007, a obţinut prestigiosul Premiu Apollinaire, cel mai important premiu de poezie din lumea franceză şi francofonă.

Poeziile sale au fost traduse şi publicate în 25 de ţări. A semnat peste treizeci de traduceri, dintre care 17 cărţi în limba franceză.

În prezent, este membră aleasă pe viaţă a juriului care acordă Premiul Apollinaire şi secretară generală a Colegiului de Literatură Comparată din Paris.

Linda Maria Baros este membră a Uniunii Scriitorilor din România în cadrul Asociației Scriitorilor București și a realizat numeroase proiecte de traducere susținute de Institutul Cultural Român. Ea s-a numărat printre moderatorii evenimentelor de la standul României organizat de ICR la Salon du Livre, Paris 2013.

Printre scriitorii francezi care au făcut parte din Academia Mallarmé, s-au numărat Paul Valéry, Jean Cocteau, Alain Bosquet, Valery Larbaud, Maurice Maeterlinck, Guillevic etc. De asemenea, printre membri corespondenţi au figurat mari nume ale literaturii lumii: Octavio Paz, Eugenio Montale, Yannis Ritsos, Lawrence Durrell, Artur Lundkvist şi, astăzi, Juan Gelman sau Seamus Heaney.

Linda Maria Baros este cel mai tânăr membru care a fost primit în Academia Mallarmé de-a lungul timpului.