Poeta Aura Christi a vorbit despre rănile Basarabiei la Târgul de Carte de la Madrid

Târgul de Carte de la Madrid (25 mai –10 iunie 2018) a continuat cu numeroase evenimente  desfăşurate în pavilionul ţării noastre din centrul Parcului Retiro. România este ţară invitată la cel mai mare târg de carte din Spania. Luni seară a avut loc prezentarea volumului de poezii Jardines austeros de Aura Christi, cu participarea autoarei şi a traducătoarei Dana Oprică, alături de editorul spaniol Ángel Jimenez. „În vreme ce rănile şi traumele istorice au fost iremediabile, poezia, chiar scrisă sub un nume adoptat, mi-a oferit o patrie, a spus Aura Christi, redactor-șef al revistei Contemporanul, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„Cel mai mult m-a impresionat sensibilitatea acestei autoare, pe care am hotărât să o traduc în spaniolă”, a subliniat editorul Ángel Jimenez.

În poeziile sale, Aura Christi descrie o serie de destine umane aflate sub teascul ocupației străine. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic și încercarea de a-și afla o patrie în poezie. Atât în Basarabia, cât şi în România a existat o presiune asupra societăţii civile şi a societăţii intelectuale. Sensibilitatea, literatura, arta în general pot fi soluţii fireşti asupra terorii, asupra violenţii, asupra crimei. Sunt singurele raţiuni pentru care merită să trăieşti şi să scrii”, a punctat Andrei Novac, directorul Centrului Cărţii, vorbind despre poezia Aurei Christi.

Luni seara, la Pavilionul României, a  avut loc proiecţia documentarului „Război pe calea undelor”, regizat de Alexandru Solomon, ce a arătat publicului spaniol care a fost rolul ziariştilor de la secţia de limba română a postului Radio Europa Liberă în demascarea comunismului. Filmul a fost urmat de un dialog dintre Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania și jurnalistul spaniol Ignacio Vidal- Folch. Tema dezbătută a fost despre forţa si rolul eliberator al radioului în vremea dictaturilor. A fost cazul a posturilor Radio România Liberă și Espana Independiente – La Pirenaica.

Propunerea lui Ignacio Vidal-Folch de a compara cele două posturi de radio care au jucat un rol foarte important în istoria Războiului Rece este salutară. Prin voce se spun multe. La Radio Europa Liberă, foarte mulţi jurnalişti prezentau emisiunile sub pseudonim, deoarece aveau familii în ţară. Razboiul Rece al celor 45 de ani nu a fost învins decât pe calea undelor scurte. Rezistenţa Europei Libere impotriva regimului totalitar a fost cea mai lungă şi cea mai tenace”,  a declarat Emil Hurezeanu.

„Dilema scriitorului: Literatura ca experiență a esteticului dus la extrem sau abordare etică?”, a întrebat Mircea Cărtărescu, la conferința „Păiajen, fluture şi Solenoid”, moderată, sâmbătă, 26 mai,  de scriitorul spaniol, Andres Ibanez.

„Ai o casă incendiată. Și în interior este o pisică și un tablou de Velázquez. Ești obligat să salvezi doar una dintre cele două posibilități. Ce ai alege? Opera care reprezintă o continuitate a creației universale pentru generațiile viitoare sau pisicuța? Acesta a fost vectorul sub care am scris romanul Solenoid, fiind un pas esențial al creațiilor mele. Solenoid este diferit de cărțile pe care le-am scris anterior, prin atitudinea lui față de existența. Școala m-a învățat că eticul face rău literaturii și că trebuie împins esteticul dincolo de limitele sale. Acum știu că literatura nu este doar o experiență a esteticului dusă la maximum și că eticul nu prăbușește neapărat un roman. În Solenoid am încercat nu doar să vorbesc despre o situație disperată, ci să găsesc și o soluție pe care nu am căutat-o în zona sofisticată ci în cea a banalului vieții. Adică am ales să salvez pisica. Deoarece, în orice împrejurare, cred că trebuie salvat ceea ce este viu și irepetabil”, a spus Mircea Cărtărescu admiratorilor prezenți la conferința „Păiajen, fluture si Solenoid”.  Oamenii au stat la coadă, sâmbătă,  mai mult de o jumătate de oră, pentru a avea un loc sigur în incinta pavilionului românesc, la conferinţa scriitorului român. 

Autorul român, vedetă la târgul de carte de la Madrid, s-a bucurat de întâlnirile cu publicul spaniol, oferind zeci de autografe, la pavilionul central din parcul Retiro. Mircea Cărtărescu a deschis cu o zi înainte Târgul de Carte de la Madrid, fiind invitatul de onoare al organizatorilor spanioli.

„București: o geografie literară”  a fost, sâmbătă, o altă temă abordată de scriitoarele Ioana Pârvulescu, Gabriela Adameşteanu, Adina Popescu, în cadrul evenimentelor de la standul românesc. După amiază a fost prezentat  filmul și expoziția de fotografie semnate de regizorul şi fotograful Florin Andreescu.

Ioana Pârvulescu a prezentat Bucureștiul ca pe un oraș în schimbare permanentă, asemenea unui creier care se remodelează mereu. Remodelările pot fi bune sau rele, depinde de alegeri și de oamenii care fac aceste alegeri. Scriitoarea a văzut Madridul din perspectiva unei creatoare de lumi literare vii, cu puls și respirații, cu introspecții și alternative ludice. „Spaniolii sunt interesați de carte. Este cel mai mare târg la care sunt prezentă, atât ca spațiu, cât și ca durată. Am cunoscut mulți spanioli interesați de literatură română, deoarece cărțile te formează să fii curios de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Literatură română merită din plin să fie descoperită de lumea exterioară. Dacă ar fi să fac o comparație între Madrid și București, eu percep Madridul ca pe o capitală masculină, foarte frumoasă, cu forță și atitudine, pe când Bucureștiul îmi pare o capitală a copilăriei. Bucureștiul te surprinde întotdeauna, așa cum o face un copil: uneori este domnul Goe , impertinent și hiper activ, alteori este un copil blând și bun. Îmi doresc traduceri ale cărților mele in spatiul hispanic. Sper că romanul Inocenții din care am citit un capitol tradus în limbă spaniolă, să îmi poarte noroc”, a subliniat scriitoarea Ioana Pârvulescu. 

În cărțile Gabrielei Adameşteanu, „Bucureştiul a suferit un atac cerebral și încearcă să își revină”, a observat Ioana Pârvulescu, care a subliniat că romancierii sunt cei care ajută capitala României să își recapete memoria pierdută. „Eu cred că Bucureștiul este un oraș care trebuie să fie descoperit mergând pe jos, iar în cărțile mele am un raport cât se poate de onest cu el. Scrisul și cititul vindecă, în timp, rănile. Omul are nevoie de comunicare așa cum are nevoie de hrană, de mișcare. Cititul crează o solidaritate importantă, te apropie de oameni necunoscuți, îndepărtati, în spațiu, în timp. Romanul pe care îl lansez la Târgul de Carte de la Madrid este Întâlnirea și sper să fie bine primit de cititorii de limbă spaniolă. Din cele 16 limbi în care au fost traduse cărțile mele, spaniola este una dintre cele mai bine reprezentate. Am semnat și un contract de provizorat cu o editură foarte importantă din Spania, este vorba de Acantilado din Barcelona”, a afirmat Gabriela Adameșteanu.

Pe aleea principală a parcului Retiro, trecătorul se poate bucura de imagini fotografice de pe panourile generoase pe care fotograful și regizorul Florin Andreescu le-a ales în cadrul expoziției „Patrimoniu Mondial UNESCO în România”. Expoziția de fotografie a fost animată de proiecția filmului documentar „La pas prin Bucureşti”, regizat tot de Florin Andreescu.

„Am încercat să selectez cele mai bune fotografii pentru a atrage publicul, mai ales că știam că potențialul de vizitatori este în jur de două milioane patru sute de mii de oameni. În ceea ce privește documentarul La pas prin Bucureşti, am încercat să fiu echidistant, să prezint fără cenzură, totul. Eu cred că acest lucru a fost bine asimilat de toți cei care au fost prezenți la proiecție și care s-au bucurat de această perspectivă a capitalei noastre”, a afirmat Andreescu.

Scriitoarea de cărți pentru copii, Adina Popescu, și-a manifestat bucuria că la Retiro se acordă importantă și literaturii pentru cei mici. „Avem ateliere atât pentru copii spanioli, cât și pentru copii români. Cei mici vor inventa povești și jocuri pornind de la cartea lui Gianni Rodari, Ce poți face cu două cuvinte. Cred că literatura pentru copii ia amploare și readuce bucuria pe care noi am trăit-o, citind cărțile copilăriei, frumos ilustrate și care ne-au condus în călătorii de neuitat, a spus Adina Popescu.

Târgul de carte din parcul Retiro, Madrid, continuă până pe 10 iunie. România are o oportunitate excelentă pentru a sărbători relațiile dintre spanioli și comunitatea românească. La standul României se pot achiziționa peste 100 de titluri ale autorilor români traduși în spaniolă și aproximativ 300 de titluri în limbă română.

Pe lângă evenimentele literare, publicul va putea descoperi cultura română şi prin intemediul unor proiecții de filme documentare și ecranizări ale unor opere literare, expoziții despre patrimoniul cultural și turistic din România sau concerte de muzică. Toate acestea vor avea loc în spațiile târgului, precum și în diferite spații culturale din Madrid.

Participarea României în calitate de țară invitată la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții, sub auspiciile Ambasadei României în Spania și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid.

Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Escuela de Escritores din Madrid, Rețeaua Bibliotecilor Publice din Madrid, Asociația Spaniolă a Traducătorilor, Corectorilor și Interpreților, Asociația de Basm.

Pentru mai multe informații, avem rugămintea să consultaţi următorul link: https://www.ferialibromadrid.com/pais-invitado/dossier-de-prensa-rumania/

PROGRAM

Marți, 29.05.2018

11.00-12.30 – „Despre Timp pe înțelesul copiilor cu Domnișoara Poimâine”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Adina Rosetti și cu participarea ilustratoarei Cristiana Radu. Acces limitat. (Pavilionul României)

18.00-18.45 – Proiecția documentarului România - Peisaje citadine , (regizor Elvis Burlan, 43 min). (Pavilionul României)

19.00-20.00 –Masă rotundă: „Apropiind România”, în prezența scriitoruluii Marin Mălaicu-Hondrari și a traducătorilor Dominik Małecki și Elena Borrás. Prezintă María Galán Barrera. Eveniment in colaborare cu Asociația Spaniolă de Traducători, Corectori și Interpreți. (Pavilionul României)

19.00-20.50 – Film și literatură: Aferim!, (regizor Radu Jude, 108 min): adaptare bazată pe mai multe texte literare românești din secolul XIX. (Biblioteca Eugenio Trías, Salón de actos)

19.30-21.00 – Cine-concert: „Războiul de Independență”, (regizori Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu, 90 min), primul lungmetraj românesc, film mut. Interpretează pianista Mihaela Duma. (Cine Doré, C/Santa Isabel, 3)

20.15-21.30– Masă rotundă: „Traducerea clasicilor clasici români: Eminescu și I.L. Caragiale”, cu Dana Giurcă, Elena Borrás, José Manuel Lucía Megías și Doina Făgădaru. (Pavilionul României)

Miercuri, 30.05.2018

11.00-12.30 – „Întrebări și răspunsuri fantastice”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Adina Rosetti și cu participarea ilustratoarei Cristiana Radu. Acces limitat. (Pavilionul României)

12.45-13.40 – Proiecția documentarului România, patru patrii, (regizor Alexandru Solomon, 53 min): România, văzută de scriitorii Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu. (Pavilionul României)

18:00-18:20 – Proiecția documentarului Confesiuni de credință (regizor Elvis Burlan, 20 min), despre valoarea arhitectonică a lăcașelor de cult din România. (Pavilionul României)

18.30-19.45 – Prezentarea cărții Lecturas de una ciudad: Bucarest en la narrativa de Mircea Cărtărescu („Lecturi ale unui oraș: București în proza lui Mircea Cărtărescu”) de Alba Diz Villanueva, cu participarea autoarei. Prezintă Eugenia Popeangă. (Pavilionul României)

19.00-20.35– Film și literatură: Sunt o babă comunistă, (regizor Stere Gulea, 94 min). Ecranizare a romanului Sînt o babă comunistă! de Dan Lungu, publicat în Spania de Editura Pre-Textos, 2009. (Biblioteca Eugenio Trías, Sala deconferințe)

20.00-21.15 – De la carte la film: Cercanias/ Parking cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari și traducătoarea Elena Borrás. (Pavilionul României)

Joi, 31.05.2018

11.00-12.30 – „Întrebări și răspunsuri fantastice”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Adina Rosetti și cu participarea ilustratoarei Cristiana Radu. Acces limitat. (Pavilionul României)

18.00-19.15 – „În lumea Elei, cea fără de cuvinte”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Victoria Pătrașcuși în prezența ilustratoarei Veronica Neacșu. (Pavilionul României)

19.00-20.30 –Masterclass cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari. (Escuela de Escritores de Madrid, C/Covarubbias, 1)

19.00-20.15–Conferința „Diplomația culturală”, susținută de Teodor Baconschi. Prezintă Iulia Badea-Guéritée. (Sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Spania, Paseo de la Castellana, 46)

20.00-21.15 – Prezentarea orașului Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2021. (Pavilionul României)


Vineri, 01.06.2018

11.00-12.30 – „Să creștem mici!”: atelier în limba spaniolă pentru copii de 8-12 ani condus de Laura Grünberg, cu participarea actriței Mariana Achim. Acces limitat. (Pavilionul României)

11.00-12.30 – „În căutarea somnului”: atelier în limba română pentru copii de 4-7 ani condus de Victoria Pătrașcu. Acces limitat. (Biblioteca Eugenio Trías, Bebeteca)

11:00-12:30 – „Povești din calendar”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Iulia Iordan și cu participarea ilustratoarei Veronica Neacșu. Acces limitat. (Biblioteca Eugenio Trías, Bebeteca)

12.45-14.00 – Conferința: „Prigonirea religioasă în comunism”, susținută de Teodor Baconschi. Prezintă Eugenia Popeangă. (Pavilionul României)

18.00-19.00 – „Atelier de citit corpuri”: atelier în limba română pentru copii de 8-12 ani condus de Laura Grünberg și cu participarea ilustratoarei Veronica Neacșu. Acces limitat. (Pavilionul României)

19.15-20.15 – Prezentarea cărților El efecto Sherlock Holmes, La imagen del Otro și Olvidar Bucarest de Victor Ieronim Stoichiță, în prezența autorului, a traducătoarei Anna María Coderch, și a scriitorului Jenaro Talens. (Pavilionul României)

20.30-21.30 –Conferința susținută de Matei Vișniec despre cenzură în comunism și capitalism. (Pavilionul României)

21.30-23.00 – Concert de jazz „Black Salt”, cu Lucian Ban & Abraham Burton. (Sala jazz Bogui, Calle del Barquillo, 29)

Sâmbătă, 02.06.2018

11.15-12.30– Masa rotundă: „Mai citesc copiii literatură clasică?”, cu scriitoarele Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu și editoarea Cristina Pineda. Prezintă Iuliana Botezan. (Pavilionul României)

11.30-13.00 – „Retro foto”: atelier de fotograme pentru adulți condus de Anastasia Jurescu. (Biblioteca Eugenio Trías, Sala Materias)

12.45-14.00 – Scriitori români de expresie spaniolă: Cosmin Flavius Stircescu. Prezintă Oana Ursache. (Pavilionul României)

17.00-18.15 – Prezentarea cărții Rumania en la Guerra de Unidad Nacional 1916-1919 de Dumitru Preda și Costică Prodan, cu participarea lui Dumitru Preda. Prezintă Rubén Herranz (Pavilionul României)

18.30-19.45 – Prezentarea cărții El expediente Albertina de Ioana Gruia, cu participarea autoarei și a lui Ignacio Vidal-Folch. (Pavilionul României)

19.00-20.40 – Lectura dramatizată „D'ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, cu trupa Grafos-Teatro. (Casa de Vacas)

20.00-21.30 – Prezentarea volumelor Migraaaantes o sobbra gente en este puto barco o el salón de la alambrada și En la mesa con Marxde Matei Vișniec, cu participarea autorului și a traducătorilor Evelio Miñano și Angelica Lambru. (Pavilionul României)

21.30-23.00 – Concert de jazz „Black Salt”, cu Lucian Ban & Abraham Burton. (Sala Bogui, Calle del Barquillo, 29)

Duminică, 03.06.2018

11.15-12.15 – Dialog între Mariana Sipoș și Oana Ursache despre receptarea scriitorilor clasici spanioli în România. (Pavilionul României)

12.00-13.00 – Lectura dramatizată în limba spaniolă Ziua în care a fugit somnul de Victoria Pătrașcu, pentru copii de 4-7 ani. Interpretează Mariana Achim. (Pavilion copii)

12.30-14.00 – „Panait Istrati, călătorul care nu a abandonat niciodată România”: prezentarea cărții Haiducii de Panait Istrati cu Virginia Rodriguez și Carlos Pascual. (Pavilionul României)

18.30-19.45 – Prezentarea albumului fotografic despre România The Tree of Life Is Eternally Green,cu Pascual Martínez și Vincent Sáez. (Pavilionul României)

19.00-20.40 – Lectură dramatizată „D'ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, cu trupa Grafos-Teatro. (Casa de Vacas)

20.00-21.15 – Prezentarea cărții La ciudad de los condenados y otros relatosde Max Blecher, cu participarea traducătorului Joaquín Garrigós și a criticului Doris Mironescu. Prezintă Ioana Gruia. (Pavilionul României)

Luni, 04.06.2018

11.00-12.30 – Proiecția documentarului Dacia, dragostea mea (regizori Julio Soto și Ștefan Constantinescu, 90 min). Un documentar despre cincizeci de ani de dragoste între români și mașina lor națională, Dacia. (Pavilionul României)

12.45-14.00 – Poezie românească. Prezentarea revistei literare „Serta”, editată de Universidad Nacional de Educación a Distancia, de către Mariana Sipoș și Antonio Domínguez Rey. (Pavilionul României)

18.30-19.30 – Conferința despre Generația ´27 în România și în Spania, cu Doris Mironescu, Eugenia Popeangă și Petre Răileanu. (Pavilionul României)

19.00-20.30 – Masterclass cu scriitoarea Ioana Gruia.(Escuela de escritores de Madrid, C/Covarrubias, 1)

19.45-21.00 – „Femei in actuala literatură românească și spaniolă”: dialog între Cecilia Ștefănescu și Gema Nieto. Prezentarea romanului Relaciones enfermizas de Cecilia Ștefănescu. (Pavilionul României)

Marți, 05.06.2018

11.00-12.35 – Proiecția documentarului Bucarest, la memoria perdida (regizor Albert Solé, 94 min): un documentar despre memorie avându-i ca protagoniști pe Albert și tatăl său, Jordi Solé Tura, unul din părinții Constituției spaniole din 1976, care a fost exilat în România fiind militant anti-franchist.(Pavilionul României)

18.30-19.45 – Prezentarea cărții La zozobra de la lenguade Gherasim Luca, cu Vicente Gutierrez Escudero și Petre Răileanu. (Pavilionul României)

18.30-20.00 – Film și literatură: Legături bolnăvicioase (regizor Tudor Giurgiu, 85 min). Ecranizarea romanului omonim al Ceciliei Ștefănescu, publicat în Spania de Editura Dos Bigotes. Dialog cu scriitoarea după proiecție. (Biblioteca Eugenio Trías, Sala de conferințe).

20.00-21.15 – Prezentarea traducerii cărții Al principio fue el fin, de Adriana Georgescu, cu Joaquín Garrigós și Ignacio Vidal-Folch. Prezintă Mariana Sipoș. (Pavilionul României)

Miercuri, 06.06.2018

11.15-13.00 – Proiecția documentarului Le beau danger,al regizorului René Frölke (100 min): eseu despre scriitorul român Normal Manea. (Pavilionul României)

18.30-19.45 – Conferința ilustrată: „Avangarde literare românești”, susținută de Petre Răileanu. Prezintă Enrique Nogueras. (Pavilionul României)

18.30-20.50 – Film și literatură: Inimi cicatrizate (regizor Radu Jude, 141 min). Ecranizare a operei omonime a lui Max Blecher, publicată de Editura Pre-Textos, 2009. (Biblioteca Eugenio Trias, Sala Polivalentă)

20.00-21.15 – Scriitoare române de expresie spaniolă: Elisabeta Boțan,Corina Oproae și Alina Popescu. Prezintă Gema Nieto. (Pavilionul României)


Joi, 07.06.2018

12.00-13.30 – Conferința: „Receptarea romanului Cartea șoaptelor în spațiul hispanic”, susținută de scriitorul Varujan Vosganian. Prezintă Joaquín Garrigós. (Pavilionul României)

18.00-19.30 – Poeți români din Spania. Prezentarea volumelor de poezii El último de Gelu Vlașin și La estatua de una estrella de Marin Dumitrescu, cu participarea autorilor și a traducătorilor Mario Castro, Enrique Nogueras și Nicoleta Lazăr (Pavilionul României)

20.00-21.15 – Prezentarea traducerii volumului Athanorde Gellu Naum, cu Corina Oproae și Iuliana Botezan. (Pavilionul României)


Vineri, 08.06.2018

11.15-12.30 - Proiecția documentarului La pas prin București (regizor Florin Andreescu, 76 min). (Pavilionul României)

18.00-18.20 – Proiecția documentarului Confesiuni de credință (regizor Elvis Burlan, 20 min), despre valoarea arhitectonică a mănăstirilor din România. (Pavilionul României)

19.00-20.30 – Concert „Muzica lumii” cu Cristina Vlașin și Alex Mercaș. (Casa de Vacas)

20.00-21.30 – Lecturi din scriitori români netraduși în Spania: Lavinia Braniște, Tudor Ganea, Adrian Buz. Prezintă Alina Purcaru. (Pavilionul României)

Sâmbătă, 09.06.2018

11.00-12.15 – „Rostogol”: atelier în limba română pentru copii de 6-10 ani condus de Lavinia Braniște. (Pavilionul României)

12:30-14.00 – „Cioran inedit”: lansarea traducerilor cărților Lágrimas y santos și Extravíos de Emil Cioran, cu filosoful Fernando Savater, traducătorul Christian Santacroce și editorul Alejandro Hermida. Prezintă Luminița Marcu. În colaborare cu Editura Hermida. (Pavilionul României)

18.30-19.45 – Dialog între Luminița Marcu și Sanda Budiș despre exodul intelectualilor români și memorialistică. (Pavilionul României)

20.00-21.30 – Lecturi din poeți români netraduși în Spania: Dan Coman, Teodor Dună, Svetlana Cârstean. Prezintă Alina Purcaru (Pavilionul României)

19.00-20.30– Concert „Muzica lumii” cu Cristina Vlașin și Alex Mercaș. (Casa de Vacas)

Duminică, 10.06.2018

11.00-12.15 – Prezentarea traducerii cărții En ausencia del padre de Stelian Țurlea, cu participarea autorului și a traducătorului Dan Munteanu Colán. (Pavilionul României)

12.30-13.30 – „Să îți imaginezi înseamnă să îți amintești”. Opera Anei Blandiana. „Poezie și proză: Proyectos de pasado și Las cuatro estaciones. Prezintă Mercedes Monmany cu participarea Anei Blandiana. (Pavilionul României)

12:00-13:00 – „Melcușorul”: atelier în limba spaniolă pentru copii de 5-8 ani condus de Lavinia Braniște cu participarea actriței Mariana Achim. (Pavilion copii)

17.15-18.15 – Conferința: „Itinerarii turistice și culturale românești”, susținută de Carlos Pascual. (Pavilionul României)

18.30-19.45 – „Un memorial între două Europe”. Dialog între Ana Blandiana și Cecilia Dreymüller despre Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei de la Sighet. (Pavilionul României)

20.00-21.00 – Conferința: „Emigrație și migrație: comunitatea românească din Spania”, susținută de Silvia Marcu. Prezintă: Ruxandra Constantinescu (Pavilionul României)