Poeme de Nichita Stănescu, recitate de Ziua Mondială a Limbii Portugheze, la ICR Lisabona

Având în vedere obținerea de către România, în 2021, a statutului de „observator-asociatˮ la Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP), Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona marchează Ziua Mondială a Limbii Portugheze, celebrată anual la 5 mai, în linie cu angajamentele asumate prin Planul de acțiuni și Planul de activități prezentate organizației de către România.

Astfel, în data de 5 mai 2023, pe rețelele de socializare ale celor două instituții, va fi postat un material video în cadrul căruia vor fi recitate două poeme ale lui Nichita Stănescu, traduse din limba română în limba portugheză de elevi ai Cursului de Limba Română, organizat de ICR Lisabona și coordonat de prof. Rodica-Adriana Covaci.

Traducerea în limba portugheză a poemelor Poveste sentimentală, de Pedro Rocha, și Cântec, de João Galante, a fost realizată la inițiativa ICR Lisabona în contextul mărcării, în 2023, a 90 de ani de la nașterea, respectiv 40 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, personalitate marcantăa literaturii române a secolului al XX-lea, care a avut o contribuție majoră la dezvoltarea limbajului liric românesc și a cărei creație a avut un larg ecou internațional.

Poemele traduse au fost revizuite de studenții Lectoratului de Limba Română din cadrul Universității din Lisabona, sub coordonarea lect. univ. dr. Roxana Ciolăneanu.