Pod de cărți peste Ocean - România, prima zi la BookExpo America

Programul evenimentelor prilejuite de prezența României, în premieră, la BookExpo America (BEA) de la New York, cel mai important târg internațional de carte din spațiul nord-american a început miercuri, 28 mai 2014, cu o conferința cu tema Easing the burden: How funding programs and support infrastructure from international initiatives can reward a publisher’s curiosity, susținută de Bogdan Popescu, director al Centrului Național al Cărții din cadrul ICR, la Global Market Stage.

Târgul se desfășoară în perioada 28 - 31 mai 2014 la New York (Jacob K. Javits Convention Center, 655 W 34th St). Standul românesc de carte – amplasat într-o zonă de mare vizibilitate, alături de cele ale unor edituri americane prestigioase – găzduiește o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român.

B.E.A. reunește anual peste 1000 de expozanți, atrăgând mai mult de 800.000 de vizitatori.

Evenimentele românești, organizate de ICR New York și de Centrul Național al Cărții din cadrul ICR, sunt în consonanță cu tema principală a acestei ediții, traducerea. Astfel, vor avea loc dezbateri și expuneri despre stimularea traducerilor, despre experiențele traducătorilor și prezentări ale unor volume de autori români traduse în limba engleză. Printre invitați se numără traducători, editori și scriitori din România și din Statele Unite: Alistair Ian Blyth, Sean Cotter, Adrian Sahlean, Jill Schoolman, Kendall Storey, Varujan Vosganian ș.a.

La finalul BEA 2014, ICR NY va găzdui un eveniment retrospectiv în cadrul căruia vor fi prezentate portrete de scriitori români contemporani și cărți publicate recent în România. Expoziția va fi itinerată la Biblioteca Publică din Queens, New York. Tot la sediul ICR New York, va fi putea fi văzută expoziția de fotografii semnată de Sorin Radu: Eugen Ionescu – Regele Absurdului nu more niciodată.

Cu aceeași ocazie, o delegație formată din Nagy Mihály Zoltán, vicepreședintele ICR, Ioana Drăgan, director general, Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate, și Doina Uricariu, director ICR NY, va oferi Bibliotecii Congresului din Washington, DC, din partea editurilor din România, cele mai importante cărți expuse la standul României de la BEA 2014. Din delegație vor face parte și Ilinca Franc și Roxana Nicolaescu, de la Direcția Comunicare a BNR, care vor oferi câteva dintre publicațiile monumentale dedicate istoriei, culturii și patrimoniului național realizate cu sprijinul BNR. Printre titlurile care vor figura astfel în fondul Bibliotecii Congresului se va afla și ediția integrală a „Manuscriselor Mihai Eminescu“, ediție îngrijită de acad. Eugen Simion, sub auspiciile Academiei Române.

Book Expo America le oferă scriitorilor și editorilor români o oportunitate unică de a avea dialog direct cu cei mai mari editori și difuzori de carte din SUA și de a atrage interesul agenților literari și editorilor americani.