Platforma X: Apel pentru proiecte de artă digitală, interactivă și new media

În preambulul celei de-a 9-a ediții a eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, cel mai important eveniment de dans și performance din România, Asociația 4Culture și Tangaj Dance dau startul programului de rezidențe Platforma X, ce oferă suport în cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media, dedicat noii generații de artiști interactivi din România și din Europa.
Căutând să exprime o înțelegere critică a tehnologiei, Platforma X se adresează tinerilor artiști vizuali preocupați de sincretismul dintre genurile artistice, cu precădere implicați în proiecte digitale și instalații interdisciplinare, interesați de invazia tehnologică în arta contemporană (biotehnologia, ingineria genetică și moleculară, robotica, somatica, explorarea luminii, sunetului sau a altor mecanisme tehnologice).

Tema ediției de anul acesta este reimaginarea/reconfigurarea spațiului expozițional din cadrul WASP, un studio modern și minimalist dedicat producțiilor performative, aflat în interiorul unei foste fabrici comuniste, printr-o abordare evolutivă, atât estetică cât și reflexivă.
Lăsând în urmă lumea instituționalizată a artei, proiectul este un manifest de creativitate și inovație a noii generații. Punctul de pornire al proiectului va fi o perioadă de o lună de rezidență la WASP — Working Art Space and Production din București, în cadrul căreia artiștii vor lucra la producția proiectelor individuale sau de grup în regim de mentorship, completat de workshopuri și sesiuni de discuții publice.

Perioada de înscriere: 15 iulie – 8 august 2014.
Deadline: vineri, 8 august 2014.
Candidații acceptați vor fi contactați în cursul săptămânii 11-17 august 2014.
Perioada de rezidențe și producție: 18 august — 14 septembrie 2014.
Săptămâna expozițională Platforma X: 15—21 septembrie 2014.

Mai multe detalii: http://bit.ly/1mgKRSE
Formular: aici
Pentru informații suplimentare: contact@waspmagazine.com

---

Platforma X este un proiect cultural în co-producție 4Culture, WASP — Working Art Space & Production, Tangaj Dance și LifeLongBurning, cu sprijinul programului Cultura 2007 — 2013. Acest proiect a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cât și în cadrul programului ARCUB — București 555.

4Culture este o asociație non-profit cu sediul în București, care își propune să sprijine formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare a creatorilor emergenți din domeniul artei performative și a dansului contemporan. Printre principalele activități și proiecte organizate de asociația 4Culture se numără eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, Jardin d’Europe, Balkan Dance Platform. 4Culture face parte din rețeaua internațională IETM.

WASP — Working Art Space and Production este un spațiu independent alternativ dedicat dansului contemporan, experimentelor în arta vizuală, teatrului contemporan underground și dependenților de multimedia. Reutilizând 500 de metri pătrați ai unei foste fabrici comuniste, locul găzduiește anual eXplore Dance Festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance, cât și birourile asociației 4Culture.