„Piețe din Europa și poveștile lor” – o expoziție inedită la Istanbul

În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul împreună cu Fulya Sanat și Delegația Uniunii Europene la Ankara organizează expoziția de fotografie „Piețe din Europa și poveștile lor”. Iubitorii artei sunt așteptați la vernisaj în data de 1 iunie 2018, ora 19.00, la Fulya Sanat Istanbul, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 1-15 iunie 2018. Expoziția de la Istanbul pornește de la un proiect de antropologie vizuală și aduce în prim plan peste 50 de instantanee, surprinse din aer, cu centrul unui oraș, din diferite țări europene.

Autorul expoziției, Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie vizuală la Departamentul de Studii Culturale al Facultății de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase cărți de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Cel mai recent volum se intitulează Ferestre din București și poveștile lor.

Teza de doctorat a lui Cătălin D. Constantin, susținută la Facultatea de Litere și publicată în anul 2003, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, Cătălin D. Constantin a susținut, în 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, o lectură culturală și antropologică a piețelor publice din orașe europene, subiect din care s-a dezvoltat și tema acestei expoziții.

Printre piețele prezentate și de interes local, reținem următoarele: Istanbul, Turcia, Sarajevo, Bosnia & Herțegovina, Perast, Muntenegru, Herceg Novi, Muntenegru, Salonic, Grecia, Așezările aromâne din Munții Pindului, Vidin, Bulgaria, Ljubljana, Slovenia, Piran, Slovenia, Motovun, Croația, Poreč, Croația, Split, Croația, Ston și Maliston, Croația, Timișoara, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, București, Mikulov, Cehia, Třeboň, Cehia, Slavonice, Cehia, Košice, Slovacia, Cracovia, Polonia, Stralsund, Germania, Schwerin, Germania, Bourtange, Olanda, Naarden, Olanda, Salamanca, Spania, Valladolid, Spania, Almeida, Portugalia, Obidos, Portugalia, Coimbra, Portugalia etc.

Autorul expoziței „Piețe din Europa și poveștile lor” propune o schimbare a perspectivei asupra piețelor din orașele Europei. Fotografiile, realizate cu o dronă profesionistă, redau o perspectivă aeriană asupra piețelor din câteva orașe istorice europene. Această perspectivă aeriană, à vol d’oiseau, spectaculoasă, are avantajul că te face să înțelegi structura de profunzime a piețelor, locul cel mai important dintr-un oraș, de altfel, acolo unde duc arterele principale și acolo unde se găsesc cele mai semnificative clădiri și statui. Piața este un rezumat istoric, arhitectonic, cultural și social al orașului.

Patrimoniul cultural, în variile sale forme de manifestare – tangibil, intangibil, natural, digital – are o valoare universală pentru fiecare individ sau comunitate. Celebrând acest patrimoniu îi descoperim diversitatea și punem astfel bazele unui dialog intercultural. Menirea Anului Internațional al Patrimoniului Cultural 2018 este aceea de a face cunoscut și de a conserva acest patrimoniu moștenit. Prin acest eveniment, ICR Istanbul poate promova patrimoniul românesc, parte din patrimoniul european sub egida European Year of Cultural Heritage, dar și artiştii români contemporani. Este un mod de a încuraja potențialul creativ al românilor și de a contribui, prin creații românești, la cultura universală. Centrul de Artă Fulya (Fulya Sanat Merkezi) deține o sală mare de concerte, cu o capacitate de 650 de locuri, dar și cu o sală mare de expoziții. Centrul cultural este unul extrem de dinamic, aici susțând periodic concerte două dintre cele mai prestigioase instituții de gen din Turcia: Orchestra Simfonică de Stat Istanbul și Opera de Stat și Baletul Istanbul. https://www.fulyasanat.org/Page/GalleryDetail/2031