Pianistul român Sorin Zlat a câştigat Marele Premiu la concursul "Jacksonville Jazz Piano Competition 2015" din Florida

Pianistul roman Sorin Zlat a castigat Marele Premiu la concursul "Jacksonville Jazz Piano Competition 2015" din Florida

Sorin Zlat, pianist de jazz, clarinetist și compozitor, a obținut "Marele Premiu" la Jacksonville Jazz Piano Competition 2015 (The Great American Jazz Piano Competition), în Florida, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de jazz din SUA. Este pentru prima oară în istoria concursului de peste 30 de ani când un muzician român câştigă acest premiu. De asemenea, este pentru prima dată când juriul acordă acest premiu unui pianist din afara Statelor Unite ale Americii.

Sorin Zlat, care a participat la concursul din 21 mai cu sprijinul ICR, spune că “a fost o competiţie foarte dificilă, din 200 de participanţi au ales doar 5 concurenţi din toată lumea pentru finală, dintre care 4 americani. Toţi concurenţii au fost foarte buni, unul dintre ei fiind chiar pianistul vestitului trompetist Arturo Sandoval, dar juriul şi publicul m-au ales pe mine în mod detaşat să fiu marele căştigător“.

De asemenea, Sorin Zlat a fost invitat să cânte în festival alături de Dennis Marks - contrabas, care concertează împreună cu Arturo Sandoval şi colaborează cu importanţi muzicieni de jazz, şi Clyde Conner - tobe, care a colaborat cu Dizzy Gilepsie şi Oscar Peterson.
De-a lungul anilor au participat la acest concurs nume importante ale jazzului, cum ar fi Harry Connick Jr., Gerald Clayton, Marcus Roberts, iar în festival au cântat muzicieni valoroşi ai jazzului internaţional: Dizzy Gilepsie, Charlie Parker, Chick Korea, Arturo Sandoval şi mulţi alţii.

Sorin Zlat a câştigat "Marele Premiu" la concursurile "EuropaFest" (2012) şi la Concursul Internaţional de jazz pentru solişti de la Monaco" (2014).