Pianistul Håvard Gimse, la Festivalul Serile Lipatti

Festivalul Serile Lipatti se deschide în ediția 2015 sub denumirea de Lipatti Evenings, reprezentând un proiect în sine, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Lipatti Evenings presupune o serie de concerte, recitaluri și masterclasses, susținute mai ales de interpreți norvegieni, ce vor avea loc la Ateneul Român și în alte săli de concert din țară. În același timp, Lipatti Evenings, prin prezența unor muzicieni români de seamă, va fi găzduit în Festivalul Valdres Sommersymfoni din Norvegia și în Festivalul islandez de muzică de cameră.
Întregul proiect, care se derulează până la sfârșitul lunii aprilie 2016, stă sub semnul marii personalități a artei interpretative românești, pianistul Dinu Lipatti.

Primul artist norvegian invitat la Lipatti Evenings-Serile Lipatti 2015 de la Ateneul Român este pianistul Håvard Gimse. În cadrul stagiunii ordinare a Filarmonicii George Enescu, în 14 și 16 ianuarie, Gimse va interpreta Concertul nr. 17 în sol major K 453 pentru pian și orchestră de Mozart. Prezența pianistului norvegian la București se va încheia prin recitalul extraordinar din 17 ianuarie, cu un program în care va predomina muzica lui Grieg și Sibelius, multe dintre piesele alese fiind foarte puțin cunoscute publicului românesc.
Partenerul evenimentelor din 14, 16 și 17 ianuarie de la Ateneul Român este Filarmonica George Enescu.
Concertele din 14 și 16 ianuarie încep la ora 19.00. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu se va afla Bojan Videnoff.
Recitalul din 17 ianuarie începe la ora 19.00 și va fi precedat de o introducere a muzicologului Saviana Diamandi, ce va fi susținută la ora 18.30.
Biletele pentru concertele cu orchestra și pentru recital pot fi procurate de la Casa de bilete a Ateneului Român, telefon 021 315 68 75.

Prin concertele de înaltă ținută propuse de Lipatti Evenings-Serile Lipatti 2015-2016, Asociația Art à la carte își propune să facă cunoscut publicului românesc arta interpretativă a Europei de Nord și, totodată, să introducă în viața muzicală a Norvegiei și Islandei nume de prestigiu ale artei interpretative românești, promovând, în același timp, o mare personalitate a culturii române, Dinu Lipatti, personalitate de referință la nivel european.

Despre pianistul Håvard Gimse
Muzician de frunte al Norvegiei, Håvard Gimse este foarte solicitat ca solist concertist – având în repertoriu un număr de 30 de concerte pentru pian și orchestră, dar și ca interpret de muzică de cameră, fiind de cele mai multe ori invitat să cânte alături de cei mai rafinați muzicieni scandinavi.
Născut în 1966, Gimse este format la Hochschule de Künste din Berlin, la clasa maestrului Hans Leygraf, pentru ca apoi să-și continue studiile cu prestigiosul pianist și profesor Jiri Hlinka, în Norvegia. Încă din 1987 este încununat de importante premii, ca Jugend Musiziert (1987), Steinway (1995), Grieg (1996), Sibelius (2004), Premiul Norvegian al Criticilor (2011).

Afinitatea sa pentru muzica scandinavă și, în special, pentru cea norvegiană, îi conferă numeroase succese, în urma înregistrărilor de studio, marcate prin cele mai importante premii de disc, cum sunt Diapson d’Or și Gramophone’s Critics Choice. Orchestre dintre cele mai renumite – orchestrele filarmonicilor din Stockholm, Oslo, Bergen, orchestrele radiodifuziunilor din Finlanda și Danemarca, dar mai ales City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra, Orchestra filarmonică a Japoniei, Orchestra simfonică din Praga, Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, Konzerthausorchester Berlin și Orchestre National de Belgique – l-au avut și-l au pe Gimse ca solist.
Scene mari ale lumii au găzduit recitalurile pianistului norvegian, printre ele numărându-se Wigmore Hall, Carnegie Hall, Palais des Beaux Arts, Concertgebouw, Sala de concerte a Teatrului Mariinsky, Rudolfinum, Konzerthaus.

Håvard Gimse face parte din conducerea celui mai important festival de muzică de cameră din Norvegia – Oslo Kammermusikkfestival. Pe lângă activitatea concertistică, Håvard Gimse este și profesor la Conservatorul de muzică din Oslo.După recitalul de la Wigmore Hall din Londra (2003), cotidianul The Independent nota: “Rareori un pianist se simte în largul lui așa cum o face Gimse. Felul său de a cânta pare atât de natural, încât îi permite să se asculte pe sine însuși…”

Fotografii cu Håvard Gimse pot fi descărcate de la adresa de web http://www.nordicartistsmanagement.com/artists/havard-gimse-piano

Contact:
Saviana Diamandi; Ilie Mașala
ASOCIAŢIA ART A LA CARTE
Tel: +40 720 054 429; +40 721 132 154
e-mail: dynamicartmanagement@gmail.com
www.facebook.com/serile.lipatti


Membrii Asociației Art à la carte sunt creatori de programe culturale, organizatori de festivaluri şi turnee, manageri culturali cu experienţă bogată. Formați inițial ca muzicieni, aceștia și-au luat drept temă principală prezentarea culturii româneşti în străinătate, dar şi promovarea de produse culturale de excepție în interiorul ţării, pentru stimularea competiției în domeniul artistic și cultural și pentru înlesnirea dialogului intercultural.

Lipatti Evenings-Serile Lipatti este un proiect finanţat în cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.