Pianistul Dragoș Cantea și cvartetul Șevčík, în cadrul Festivalului „Dvořák pentru tineri”, Praga

Institutul Cultural Român de la Praga organizează, împreună cu Societatea Antonín Dvořák, concertul pianistului Dragoș Cantea, alături de Cvartetul Șevčík. Evenimentul face parte din festivalul „Dvořák pentru tineri” și va avea loc duminică, 16 iunie, ora 18.00 la Muzeul Bedřich Smetana din Praga.

Dragoș Cantea va deschide programul cu miniaturile lui Grieg, „Arietta” și „Lonely Wanderer”, urmate de lucrările lui Leoš Janáček și de sonata sa populară în două mișcări, „1. X. 1905 'De pe stradă'”. Alături de Șevčík Quartet, va interpreta piesa lui Dvořák, „Cvintetul pentru pian nr. 1 în La major, op. 5”.

Dragoș Andrei Cantea a absolvit studii de licență, master și doctorat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea Ioanei Stănescu și a lui Dan Prelipcean. Colaborează cu unele dintre cele mai bune filarmonici din România și a interpretat în recitaluri sau cu orchestre din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Finlanda, Norvegia, Austria, Germania și Italia. În prezent, Dragoș Andrei Cantea se dedică activității de pianist concertist și lector. De asemenea, este coordonatorul multor proiecte internaționale interdisciplinare, sub egida Consiliului Norvegian pentru Artă și co-fondator și director artistic al festivalului Classix.

Cvartetul Șevčík a fost înființat în iunie 2020, la Praga. În prezent, este format din Pavla Tesařová, Michael Foršt (vioară), Matouš Hasoň (violă), Adam Klánský (violoncel). Membrii cvartetului au studiat, din 2020, la Conservatorul din Praga, sub îndrumarea lui Radek Křižanovský (Apollon Quartet). În 2022 au studiat și concertat la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid, sub îndrumarea celebrului Günther Pichler (Alban Berg Quartett). Începând cu anul 2021, studiază la Academia de Arte Muzicale din Praga, sub îndrumarea lui Štěpán Ježek (Bennewitz Quartet).