Pianista Sînziana Mircea, în templul muzicii clasice din Trafalgar Square

Seria concertelor organizate de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu prestigioasa scenă muzicală de la St. Martin-in-the-Fields continuă vineri, 14 februarie, ora 13.00, cu un recital de pian susţinut de Sînziana Mircea, tânăra interpretă care, la începutul acestui an, a fost desemnată drept „Cel mai bun student român din străinătate – Categoria Arte” de către un juriu prezidat de preşedintele Academiei Române. Pianista va prezenta un program variat de creaţii componistice semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert şi Maurice Ravel, alături de două lucrări aparţinându-i lui George Enescu, „una din veritabilele minuni ale lumii”, cum a fost numit de către celebrul Yehudi Menuhin.
Seria dedicată tinerilor muzicieni români şi prezentată de ICR Londra la St Martin-in-the-Fields a inclus, începând din 2011, recitaluri susţinute de Matei Bucur Mihăiescu, Andrei Licăreţ, Victor Nicoară, Vlad Maistorovici şi Cvartetul Mercury, Sergiu Tuhuţiu, Mihai Măniceanu sau Ruxandra Humă şi Anamaria Andriţoiu. Următorul recital va fi inclus în seria concertelor de orgă şi va fi susţinut de Dan Racoveanu şi Fernanda Romilă în 5 mai.

Sînziana Mircea s-a născut la Bucureşti şi a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu prof. Elena Dumitrescu. În prezent studiază la Hochschule für Musik und Tanz din Köln, sub îndrumarea prof. Sheila Arnold, urmând în acelaşi timp cursurile Guildhall School of Music and Drama din Londra, ca student Erasmus. La formarea sa au mai contribuit prof. Olga Szel, prof. Stela Drăgulin şi prof. Christiane Karajev de la Universitatea de Muzică din Viena. Sînziana Mircea dispune de o bogată experienţă scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia. La numai 11 ani, pianista a susţinut primul său recital în SUA, la Ambasada României din Washington D.C., urmat, la vârsta de 14 ani, de un turneu în cinci oraşe americane. La 20 de ani, Sînziana Mircea şi-a făcut debutul în Japonia, printr-o serie de recitaluri, având ca urmare apariţia ca solistă a Orchestrei Mozart Virtuoso Festival la Tokyo Metropolitan Theater. Înregistrări live din concertele ei au fost difuzate la BBC Radio 3, Radio România Muzical, radiourile naţionale din Polonia, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croaţia, Slovacia etc. Sînziana Mircea a obținut primul premiu I la vârsta de 7 ani. Au urmat numeroase alte premii, dintre care 12 au fost premii I obţinute în competiţii de pian din România, Grecia, Italia, Spania, Austria. Dintre cele mai recente, amintim „Plathner’s Eleven Prize” la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, în 2012, „Liszt Prize” şi „Munchner-Klavierpodium Prize” acordate de Viena Young Pianists, în 2011. De asemenea, tânăra pianistă a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalităţi muzicale, precum Aldo Ciccolini, Peter Donohoe şi Dan Grigore.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk