Peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale, la Festivalul ProEtnica de la Sighișoara

Cea de-a XVII-a ediţie a festivalului „ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara”, sprijinit de Institutul Cultural Român, va avea loc în perioada 21 - 25 august 2019.

Programul artistic cuprinde momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care vor putea fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății.

Totodată, în acest  a fost  introdusă o categorie nouă, intitulată Salonul literar, în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi scriitori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții, lansări de carte.

Festivalul mai cuprinde secţiunile: Agora dialogului intercultural (prelegeri, mese rotunde, simpozioane) teatru, expoziții comune de artă cu lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale.

În plus, joi, 22 august, va fi organizată o seară grecească încheiată cu un recital susţinut de Ionuţ Galani. Sâmbătă seara vor concerta Bucharest Klezmer Band împreună cu Maia Morgenstern.

Programul reunește atât meșteșugari, cât și standuri de prezentare ale minorităților naționale, ce pot fi vizitate zilnic, între orele 10.00-18.00.

Proiectul este organizat de către Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale și este implementat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș în calitate de parteneri cu aport financiar, precum și de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în calitate de finanțator.

De asemenea, această manifestare culturală se bucură de sprijinul Ambasadei Germaniei în România,Ministerului pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania, Institutului Cultural Român, Municipiului Sighişoara,FUEN (Federal Union of European Nationalities),Institutului pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart), Asociaţiei Divers şi PEN România.

Festivalul ProEtnica urmărește consolidarea păcii interetnice într-o societate pluralistă și democratică, promovând dialogul intercultural și interacțiunea artistică pe plan european. Evenimentul se bucură de participarea a peste 600 de reprezentanți ai minorităților naționale din România și de un public de 15.000 de vizitatori. De remarcat prezența minorității naționale a sorabilor din Germania, care dezvoltă latura internațională a festivalului.

Mai multe detalii privind programul aici:

https://www.proetnica.ro/index.php/ro/

https://www.proetnica.ro/2019/images/program/Program-ProEtnica-2019.pdf