Peste 40 de filme prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine anul acesta cu un program de peste 40 de filme documentare prezentate în două etape: fizic, în perioada 5 - 14 aprilie 2024, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Union și Cinema Muzeul Țăranului din București, și online, în perioada 5 - 25 aprilie 2024, pe întreg teritoriul țării. Institutul Cultural Român este, și la această ediție, partener al Festivalului.

Tema ediției din acest an este ALEGE! Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, ea invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine. Din Brazilia până în Ucraina, din Republica Centrafricană în Palestina, filmele OWR17 ne oferă privilegiul de a descoperi povești extraordinare despre alegerile unor oameni sau comunități în fața unor probleme de viață complicate, care ne definesc nu doar prezentul, ci și viitorul.

Printre highlight-urile ediției se numără „No Other Land”, numit Cel mai bun documentar la Berlinale 2024, „Orlando, My Political Biography”, și el apreciat cu patru premii în același festival anul trecut, „The Eternal Memory”, nominalizat la premiile Oscar, și „The Mother of All Lies”, premiat pentru regie la Cannes 2023, în secțiunea Un certain regard.

Detalii despre filme: https://oneworld.ro/ro/festival/film/

Festivalul One World Romania dedică retrospectivele de anul acesta lui Maryam Tafakory și Eyal Sivan, doi autori contemporani cu voci distincte și puternice, ambii veniți din teritorii care traversează în prezent turbulențe politice și sociale violente, anume Iran, respectiv Israel. Dacă filmele lui Tafakory, care vor fi prezentate la București alături de video performance-uri live, sunt un mozaic artistic care abordează roluri de gen, tabuuri sociale și, mai ales, analizează structurile sociale dominante care impun modurile de reprezentare din societatea și cinematografia iraniană post-revoluționară, filmografia lui Sivan a generat controverse pentru opiniile critice pe care le exprimă față de dinamicile de putere din societatea din care provine.

O premieră o reprezintă anul acesta programul Zilele Liceenilor, unde peste 900 de liceeni sunt invitați să participe, în perioada 11 - 13 aprilie 2024, la șase proiecții de film, șapte ateliere și jocuri non-formale de educație civică și media, o expoziție despre deep fake, un târg de voluntariat, dezbateri și întâlniri cu autori și cineaști, la Muzeul Țăranului Român. Intrarea este liberă.

Detalii: https://oneworld.ro/.../e/Educatie/Zilele-Liceenilor/11

Bilete și abonamente: https://eventbook.ro/festival/one-world-romania