Peste 350 de participanţi la vernisajul "România: Evoluţie" de la Istanbul

Vernisajul "România: Evoluţie", la care au participat 350 de invitaţi, a fost organizată de ICR Istanbul cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, pe 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. 

Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul s-a alăturat Consulatului General al României din metropola turcă, pentru a susține acest eveniment cultural.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut Adrianei Ciamba, Consul General al României la Istanbul, iar printre invitații speciali ai serii au fost E.S. Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Ankara, Hülya Kaya, viceguvernator al orașului Istanbul și ambasadorul Murat Tamer, șeful reprezentanței MAE turc la Istanbul.

Peste 350 de invitați, membri ai corpului diplomatic și consular acreditat pe teritoriul Republicii Turcia, oficiali turci, autorități locale, oameni de afaceri, personalități din sfera culturală, reprezentanți ai bisericii ortotoxe și a celei catolice, artiști, reprezentanți ai mediului academic, cadre miltare, studenți, comunitatea de români au admirat instantaneele care alcătuiesc expoziția Agerpres.

Oferită în premieră la Istanbul cu doar câteva zile în urmă, respectiv pe 29 noiembrie 2019, odată cu organizarea concertului extraordinar susținut de Cvartetul Transilvan în sala mare de spectacole Pera Emek - Beyoğlu, moment unic închinat Zilei Naționale a României, istoria în imagini a României, sub forma expoziției "România: Evoluţie", a captat vădit interesul publicului și de această dată, oferind cele mai bune imagini din arhiva istorică a Agerpres, precum şi câteva dintre cele realizate în ultimii ani de fotoreporterii Agenţiei, la care se adaugă şi imagini din arhiva agenţiei de presă Associated Press, care înfăţişează personalităţi precum Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. 

Fotografiile din arhiva Agerpres reflectă viaţa cultural-artistică, politică şi sportivă a ţării, oferind instantanee cum ar fi cele cu Maria Tănase sau George Enescu. Fotografii agenţiei au surprins Bucureştiul interbelic, dar şi pe Constantin Tănase susţinând spectacole pentru soldaţii români, Revoluţia din Decembrie 1989, evenimente recente.