Peste 200 de candidați s-au înscris la Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2014

Peste 200 de candidați din 5 continente s-au înscris la cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”, ce va avea loc în perioada 6-27 septembrie 2014. Cei mai mulți înscriși sunt la Secțiunea de Pian, 81 de candidați, în timp ce la Secțiunea de Vioară sunt 64 de candidați, iar la Secțiunea de Violoncel sunt 34 de candidați. Restul participanților sunt la Secțiunea de Compoziție. Participarea la Concursul George Enescu înregistrează o tendință crescătoare: numărul de înscriși la această ediție este cu 20% mai mare față de anul 2011.

Concurenții înscriși la ediția din această toamnă a Concursului Internațional „George Enescu” , care are loc între 6 și 27 septembrie în Capitală și deschide drumuri pentru tinerii artiști din toată lumea, provin din 35 de țări: România, Germania, SUA, Franța, Marea Britanie, Elveția, Italia, Rusia, Canada, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Azerbaidjan, Kazakhstan, Republica Moldova, Israel, Belgia, Lituania, Letonia, Norvegia, Ucraina, Belarus, Grecia, China, Estonia, Georgia, Polonia, Spania, Bulgaria, Brazilia, Venezuela, Mexic, Argentina, Australia și Austria.

Dintre aceştia 28 de candidați sunt din România, 23 din Rusia, 21 din Coreea de Sud și 16 din Japonia, 8 provin din SUA și 8 din Franța, 6 din Germania, 4 din China. De asemenea, există și câte un candidat din țări precum Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.
La secțiunea de Compoziție sunt înregistrate în prezent 41 de lucrări.

Înscrierile la această ediție a Concursului Enescu, în număr de 220 până în acest moment, au înregistrat o creștere de 20 % față de ediția din anul 2011, când în Concurs au intrat doar 183 de candidați.

„România contează pe piața muzicală internațională și acest lucru se vede și la Concursul Internațional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artiști de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanța României pe piața culturală internațională. Mai mult, numărul de înscriși arată puterea Concursului Enescu ca eveniment de sine stătător, separat, pentru prima dată la această ediție de Festivalul Enescu”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu.

Înscrierile pentru Concursul Internațional „George Enescu” s-au încheiat la 1 iulie. Numărul concurenților ar mai putea crește în următoarele zile, având în vedere că plicurile cu înscriși continuă să sosească la sediul organizatorilor, data poștei luată în considerare fiind 1 iulie.

Probele de Concurs se va desfășura la Ateneul Român și la Universitatea Națională de Muzică, iar finalele de gală vor avea loc la Ateneu, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

În premieră, la această ediție, celor 100.000 de euro cât valoarează premiile din cadrul Concursului Enescu, li se adaugă posibilitatea pentru laureați de a participa la un master class cu mari muzicieni ai lumii la Academia de Muzică din Viena, precum și posibilitatea de cânta pe cele mai importante scene din România, alături de filarmonicile din țară.

Construit ca o prelungire firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România și un adevărat brand cultural de țară, Concursul Internațional „George Enescu” readuce în spațiul public valorile în care credea însuși George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: generozitatea, creativitatea și orginalitatea.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociației Muzicale Române, compozitorul român a făcut donații substanțiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție –, Concursul Enescu descoperă, susține și promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generații de aur ale muzicii clasice universale.