Personalităţi ale culturii portugheze, onorate cu titlul "Amicus Romaniae"

Ceremonia de acordare a titlurilor onorifice „Amicus Romaniae“, cea de-a XI-a ediţie, va avea loc pe 5 decembrie, la sediul Institutul Cultural Român de la Lisabona, de la ora 18.00, şi va fi însoţită de vernisajul expoziţiei „Obiecte de zi cu zi din lumea țărănească tradițională din România“, organizată în parteneriat cu Ambasada României și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București.

Titlul onorific „Amicus Romaniae“ a fost instituit în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional portughez, susţinători ai activităţii Institutului de diseminare a valorilor culturii române în spaţiul lusitan.

Evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor onorifice „Amicus Romaniae“ de către Excelența Sa Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză şi de către  Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona. Elogiul noilor personalităţi sosite pe lista „Amicus Romaniae“ va fi făcut de jurnalistul Leonídio Ferreira, director adjunct al cotidianului național Diário de Notícias,deținător al titlului „Amicus Romaniae“ 2018.

Personalităţile distinse în acest an sunt: Silvana Bessone, director al Muzeului Național al Caleștilor, António Cabral Pinto, director al Bienalei de artă contemporană de la Vila Nova de Cerveira, Fernando Nogueira, PDG-ul Societății de Asigurări „Lusitania“, Sofia Marçal,  muzeolog/ curator la Muzeul Național de Istorie Naturală și de Științe al Universității din Lisabona (MUHNAC), João Pardal Monteiro, decan al Facultății de Arhitectură a Universității din Lisabona (FAUL), Paula Silva, director al Direcției Generale a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC), Părintele Luís Manuel dos Santos, Paroh al bisericii Santa Maria de Belém a Mânăstirii Jerónimos, Ricardo Gil Soeiro, profesor și cercetător la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona (FLUL), Renato Sousa, director al Clinicilor „Sorria“, Aida Tavares, Director al Teatrului Municipal São Luiz din Lisabona. 

Expoziția „Obiecte de zi cu zi din lumea țărănească tradițională din România“ va cuprinde peste o sută de exponate din patrimoniul muzeului bucureștean, între care se află valoroase covoare, vechi piese de mobilier și vestimentație, precum și ustensile casnice sau din inventarul meșteșugarului tradițional, provenite din toate ariile etnografice majore constituite în spaţiile locuite de români (fie ei aflaţi în graniţele de azi ale ţării, fie în Basarabia, Bucovina de nord sau în Balcani). Două dintre tehnicile prin care au fost realizate unele dintre obiectele prezente în expoziție au fost incluse în ultimiii ani peLista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO: Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei româneşti (2016) și cea de realizare a Ceramicii tradiţionale de Horezu (2012).

Expoziția va rămâne pe simeze până pe 30 ianuarie 2020.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București a fost creat în 1936 de marele sociolog și folclorist Dimitrie Gusti, creatorul școlii românești de sociologie și, pe plan internațional, unul dintre cei mai proeminenți sociologi ai epocii. Muzeul este în prezent una dintre cele mai importante atracții turistice ale Bucureștiului și depozitarul unui excepțional ansamblu de creații arhitectonice și de artă populară tradițională. Muzeul este în același timp un prestigios centru de cercetări etnografice și sociologice și laborator de restaurare.