Performance românesc, în deschiderea Festivalului internaţional de artă contemporană de la Graz

Artistul Manuel Pelmuș, unul dintre cele mai reprezentative nume româneşti pe scena internaţională a dansului contemporan, participă la Festivalul internaţional de artă contemporană „steirischer herbst“, care se desfășoară sub genericul „Grand Hotel Abyss“ la Graz şi în diferite zone din landul Stiria, în perioada 19 septembrie ‒ 13 octombrie 2019.

Performance-ul artistului român, pregătit în mod special pentru evenimentul de deschidere a festivalului, se intitulează Tricks for Tips. Manuel Pelmuș, a cărui participare este sprijinită de Institutul Cultural Român de la Viena, construieşte împreună cu ospătarii prezenţi şi cu dansatorii Liv Schellander și Elizabeth Ward o acțiune publică ce se desfăşoară în repetate rânduri în Congress Graz joi, 19 septembrie, în intervalul 19:00-21:00.

Intervenţia performativă explorează economia industriei gastronomice aflată în expansiune rapidă și efectele acesteia asupra comportamentului uman. Pentru a-şi impresiona clienții, mulți ospătari dezvoltă adevărate rutine și acţiuni performative care îi transformă în actori. Astfel de spectacole care apar în viața de zi cu zi sunt punctul de plecare pentru intervenția lui Pelmuș, care contestă în mod jucăuş noile roluri de stăpân și servitor care apar în industriei gastronomică şi nu numai. Proiectul face parte din „Opening Extravaganza” care prezintă publicului pe 19 septembrie o serie de instalaţii, acţiuni performative, concerte şi performance-uri concepute special de artişti internaţionali.

Manuel Pelmuș (1974, București) este coregraf și artist de performanță şi este unul dintre cele mai reprezentative nume româneşti pe scena internaţională a dansului contemporan. Artistul reimaginează rolul performance-ului în contextul artelor vizuale, construind acţiuni performative continue care se desfăşoară adesea în contextul expozițiilor. Producţiile sale au fost prezentate pe scene de teatru, galerii şi festivaluri de renume precum Tanz Im August din Berlin, TanzQuartier din Viena, deSingel din Anvers şi Judson Church din New York. Manuel Pelmuș locuiește în Oslo și București.

steierischer herbst poate fi definit ca festival de avangardă cu tradiţie în sensul unei selecţii cu adevărat multidisciplinare şi originale încă de la inițierea lui din anul 1968. Desfăşurat între sfârşitul lunii septembrie şi jumătatea lunii octombrie, festivalul este un punct de referinţă în agenda culturală austriacă şi europeană.

Foto: Courtesy Keystone-France/Gamma Rapho