Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2016: SELFIE AUTOMATON

Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2016 SELFIE AUTOMATON

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai  și 27 noiembrie 2016,  găzduiește „Selfie Automaton, o expoziţie sub  forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, și un rol liber, rezervat vizitatorului. Proiectul este semnat de Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian  Aramă,  Oana Matei și Andrei Durloi si constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete - 38 umane și 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate în Pavilionul României din Gardini della Biennale, trei în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, și un teatru mobil care va promova expoziţia în spaţiul public. Comisar: Attila Kim. Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român si Uniunea Arhitecților din România.

Caricaturi umane, animale fantastice, ouă  de aur și cutiuţe muzicale sunt asamblate în scene predefinite care plasează vizitatorul pe scenă, în diferite ipostaze, în maestru păpușar și marionetă în același timp. Autorii propun, astfel, un portret generic al relaţiilor sociale, stereotipurilor și dorinţelor, descompus în fragmente, pentru afi rea- samblate de imaginaţia utilizatorului, într-un autoportret introspectiv. Marionetele devin personaje principale dar  sunt private de libertăţile din lumea spectacolului, unde pot  sfida  legile gravitaţiei sau  pot  deveni „conștiente". În extremă tragică, își pot  recunoaște firele care le leagă și se pot  elibera.

Prin „Selfie Automaton" se propune însă un scenariu contrar. Deși alcătuite cu articulaţii care le permit „libertatea de mișcare", marionetele sunt lipsite de corzi și literalmente fixate în cuie, într-un mecanism care le permite o singură mișcare, și aceea predefinită. Iar vizitatorul nu face excepţie. Poziţionat ca parte a mecanismului, acesta are o singură opţiune: sa-i asigure funcţionarea prin propria sa acţiune, repetitivă.

Astfel, stereotipul confortabil al manipulatului și manipulatorului - care ne plasează acţiunile la capătul unei corzi, drept consecinţe, este înlocuit cu un sistem de opţiuni blocate. Vizitatorul devine obiect fără opţiuni, balerină uriașă la o masă de banchet, victimă  a unei comisii  oarecare, sau cerșetor de dorinţe.

Scenele devin posibile prin mânere și pedale, acţionate de utilizator. Un sistem aparent de roţi dinţate transmite mișcarea mecanismelor: o bicicletă pune în mișcare o horă,un ceaun generează un „festin", o manivelă trezește o comisie, alta  învârte un pește de aur, sau  o pasăre în zbor - prizonieră în afara cuștii sale. Proiectul "Selfie Automaton" propune oreflecţie asupra caracterelor și acţiunilor blocate în automatisme, dar  și o temă deschisă, cea a tiparelor predefinite: există ele cu adevărat, facem parte din ele, suntem victimele lor, sau  cei care le generează?

Spaţii expoziționale

Giardini della Biennale, Sestiere Castello, 30122 Venezia 

Noua Galerie a Institutului Cultural Român, Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Venezia

Concept expoziţie: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian  Aramă

Design și construcţie marionete: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucșa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei

Design și construcţie automate: Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis

Pictură: Adrian  Aramă 

Ilustratii: Ana Botezatu

 Fotografie: Dacian Groza

Texte: Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucșa

Povești: Ada Milea, Cristian Rusu

Website: Dan Burzo

Design: Raymond Bobar

Comunicare și PR: Ina Drăgan, Ada Teslaru

Manageri de proiect: Tiberiu Bucșa, Corina Bucea

Detaliere tehnică: Tiberiu Bucșa, Perényi Flóra, Oana Matei

Tâmplărie: Yannis Tsioutas, Aggelos Romantzis

Animale fantastice: Alexis Papachatzis

Cortine: Familia Elmaloglou

Construcţii metalice: Anastasios Kotsiopoulos

Covoare: Victoria Berbecar (Giardini), Creș Ana and Titieni Arefta (ICR)

Colaboratori: Jácint Virág, András Vernes, Árpád Debreczeni, Konstantis Mizaras, Konstantina Mandrali Print: Fabrik

Comisar: Attila Kim

Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe și al Institutului Cultural Român: Cristian Alexandru Damian

Iniţiator

Asociaţia Plus Minus,  România

Organizatori

Ministerul Culturii

Ministerul Afacerilor Externe

Institutul Cultural Român

Uniunea Arhitecţilor din România

Website: www.selfieautomaton.ro, www.venicebiennale.ro

Facebook: facebook.com/selfieautomaton

Instagram: @selfieautomaton

Contacte pentru presă:

Ina Drăgan, ina.dragan@selfieautomaton.ro,

+393425163972

Ada Teslaru, ada.teslaru@selfieautomaton.ro,

+ 40724599742


COMUNICAT DE PRESĂ