Paul Barbăneagră, "arheologul celest": festival de film documentar la Paris

Filmele lui Paul Barbăneagră sunt opere de "arheologie celestă", după cum le califica un prieten francez al regizorului român stabilit la Paris în 1964. Festivalul "Arhitectură si geografie sacră" organizat de ICR Paris sâmbătă, 28 februarie, și duminică, 1 martie, programează șase documentare din cele 13 ale serialului omonim realizat pentru televiziunea publică franceză în anii '70 și '80.

Barbăneagră, discipol al lui Eliade căruia i-a și consacrat pelicula Mircea Eliade și redescoperirea sacrului (1987), este un ambasador peste timp al Tradiției, un mesager al invizibilului ce transpare în marile creații umane. Reims, Paris, Grecia, Mexic, Egipt : etapele itinerarului urmăresc triumful spiritului, revelat în perfecțiunea arhitecturală. Operele expun totodată o concepție despre rostul și piatra de încercare a omului modern : regăsirea sacrului.

Barbăneagră a împlinit 80 de ani în luna februarie. Filmele sale, elogiate la vremea lor de cei mai mari cronicari francezi de televiziune, de la Figaro Magazine, Nouvel Observateur sau Quotidien de Paris, au încântat milioane de telespectatori.