Participarea scriitorului Tudor Ganea la Festivalul European al Romanului de Debut

Participarea scriitorului Tudor Ganea la Festivalul European al Romanului de Debut

Festivalul European al Romanului de Debut va avea loc pentru 17-a oară în cadrul Festivalului Internațional de carte de la Budapesta. În cadrul acestui Festival sunt lansați scriitori tineri, talentați din țările membre ale Uniunii Europene. Acest eveniment este un efort comun a 18 țări membre UE. Invitat din România: Tudor Ganea cu romanul Cazemata.


Sâmbătă: 22 aprilie 2017, ora: 13.00–14.30

Millenáris, clădirea D, sala Lázár Ervin


„Mohorâta, amenințătoare, asemenea unui monstru preistoric, vechea cazemată germană sta încă în picioare pe faleză. Un tânăr marginal ce-şi duce veacul prin tunelele despre care se spune că o leagă de mare e găsit fără viată pe cupola ei, cu trupul brăzdat de tăieturi. Trei muncitori de pe șantierul unui bloc ce urmează să fie înălțat peste cazemata dispar fără urmă unul după altul. Inspectorul Adamescu este infiltrat în zonă pentru a ancheta sub acoperire straniile evenimente. Sub pojghița realității mizere a unui mic cartier de la malul mării, tânărul polițist descoperă o lume fabuloasă, populată de personaje ca Olube, Borhot, Litoi, Baban, Turcoaica, femeia fără vârstă, sau Coco, proxenetul fără buze. Poveștile lor fantastice conturează treptat istoria bătrânei fortificații, asupra căreia pare să plutească un blestem şi a cărei influență asupra lumii ce o înconjoară este departe de a fi luat sfârșit.”


Tudor Ganea (născut în 1983, Bucureşti) a absolvit în 2008 Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" şi este arhitect. În clasa a X-a a scris prima sa povestire, care i-a adus locul I la un concurs de proză între liceele din Constanţa, la care fusese înscrisă fără ştirea lui de către profesorul său de limba şi literatura română. De atunci a început să scrie – în special povestiri – şi nu s-a mai oprit timp de 15 ani. În toată această perioadă a fost însă unicul său cititor şi critic. În 2015 participă la un concurs de creative writing ţinut în tandem de Florin Iaru şi Marius Chivu, care îi apreciază prozele şi îi dau încredere în scrisul său. Aşa ia naştere proiectul unui volum de proze scurte a căror acţiune se desfăşoară în cartierul constănţean Faleza-Nord, dar care devine în fapt un roman scris pe nerăsuflate: Cazemata. Tudor Ganea a obținut Premiul Tânărul prozator al anului 2016”, acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016, ediția 2017.

„Din momentul în care necunoscutul Tudor Ganea a dat gata cea de a doua povestire consecutiva (şi impecabilă) la Cursul de scriere creativă, am avut o revelație. Tonul sigur, stăpânirea cuvintelor, complicația clară şi subtilă a subiectului, viteza cu care patina pe suprafața alunecoasă a textului, fără să cadă în ridicol sau emfază, senzația de plin şi gol pe care izbutea s-o transmită, amestecând timpurile, realitatea, amănuntele, mi-au spus că am de a face cu un fenomen. Tudor Ganea e stăpânul unui domeniu. Şi-a construit o lume fantastică, dar pipăibilă şi recognoscibilă, până în momentul în care misterul tulbura apele, în perimetrul Constantei şi al mării. Acolo se plimba, fără să perceapă realitatea înconjurătoare şi fără să elibereze secrete întunecate, personaje memorabile. Fiecare are o identitate precisă, fiecare are o poveste care trebuie spusă – deși nu o să știi niciodată care e adevărul adevărat. Acest debut ar trebui notat de critică în carnețelul de bal. E un mare talent.” (Florin Iaru)