Participarea României la cea de-a 55-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

Ca urmare a Concursului Naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, România va prezenta proiectele O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia şi Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare.
Comisar: Monica MorariuVice-comisar: Alexandru Damian
O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia Artişti: Alexandra Pirici, Manuel Pelmuş
Curator: Raluca Voinea
Coordonator proiect: Corina Bucea
Spaţiu expoziţional: Pavilionul României din Giardini della Biennale

O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia este o acțiune continuă care se va desfăşura live pe toată durata bienalei. Istoria bienalei de artă de la Veneția, de la înființarea sa în 1895 şi până în prezent este luată ca punct de plecare, fiind reflectată în pavilionul național al României. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia, dar şi o celebrare a deschiderii ei către experiment. În acelaşi timp, aducând monumentalul în imaterial şi transformând obiectul în acțiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar în acest caz, reproducând aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul câtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi percepţia bienalei înseşi.

Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercareArtişti: Apparatus 22, Irina Botea şi Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihălţianu, Sebastian Moldovan
Curator: Anca Mihuleţ
Spaţiu expoziţional: Noua Galerie a Institutului pentru Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2214-30121)

Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare reprezintă o explorare spaţială şi vizuală a unor istorii minore şi neatractive, suspendate în spatele unor evenimente majore.
Expoziţia reuneşte cinci abordări ale unor artişti tineri din România, cărora li se alătură o artistă din Polonia, şi încearcă să răspundă unora dintre provocările conceptuale ale curatorului general al bienalei, Massimiliano Gioni, care propune pentru această ediţie a bienalei un exerciţiu de decontextualizare a istoriei artei şi a principiilor de prezentare a lucrărilor de artă. Palatul enciclopedic ca formă totalitară şi utopică de organizare a informaţiei presupune accesul continuu la cunoaştere, subiect al descentralizării percepţiei şi al contradicţiilor generate de un sistem social şi politic mobil.
Adi Matei discută suspensia unei mişcări posibile în timp şi spaţiu, Apparatus 22 evaluează lumea iluzorie a emoţiilor şi experienţelor false, iar Karolina Bregula comentează asupra necesităţii de a da foc artei vechi pentru a face loc artei noi. În timp ce Olivia Mihălţianu construieşte un spaţiu în spaţiu, o cameră de aur destinată gândirii, instalaţia sanitară a lui Sebastian Moldovan devine un element pseudo-arhitectural şi un semn al locuirii. Analizând realităţi regionale ignorate, filmul Irinei Botea şi al lui Nicu Ilfoveanu cercetează felul în care imaginaţia operează în interiorul caselor memorial.

Deschiderea expoziţiilor:29 mai, ora 16.30 - O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia
29 mai, ora 19.00 - Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare

Conferinţă de presă:29 mai, ora 16.15 - Pavilionul României din Giardini della Biennale

Organizatori:Ministerul Culturii
Ministerul Afacerilor Externe
Institutul Cultural Român
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Finanţatori: Ministerul Culturii
Institutul Cultural Român


Parteneri ai proiectului O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia:Producător: tranzit.ro/ Bucureşti
Parteneri: Căminul Cultural
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

Cu sprijinul: ERSTE Foundation

Parteneri ai proiectului Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare:
Coordonare proiect: Anca Mihuleţ şi add
Sponsor: OMV

Cu sprijinul: Cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti

Prietenii expoziției: Bitdefender, L'INTESA PROMOTIVE, Cramele Rotenberg, Fabrica de Sticlă AVRIG, SubSol Bar, organizaţii, companii şi donatori care au sprijinit proiectele individuale ale artiştilor


Pentru informaţii suplimentare privind cele două proiecte, vă rugăm să contactaţi:
Corina Bucea: corinabucea@yahoo.com (O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia)Erika Olea: erika.olea@gmail.com (Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare)