Participarea României la BookExpo America 2016

România a participat, pentru al treilea an consecutiv, la BookExpo America (BEA), cel mai mare târg de carte din spațiul nord-american, desfăşurat anul acesta la Chicago, la McCormick Place (West Building, Level 3, cu o suprafață uriașă, de cca. 120.800 mp), în perioada 11-13 mai (www.bookexpoamerica.com). BEA s-a adresat profesioniștilor din industria cărții și s-a prelungit prin BookCon (deschis publicului), în 14 mai. 

Târgul a reunit numeroși editori, autori, agenți literari și difuzori de carte din întreaga lume, care și-au prezentat și promovat cele mai recente produse editoriale. Participarea românească la BookExpo America 2016 a fost organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), reprezentat de directorul Bogdan Popescu, şi ICR New York, reprezentat de coordonatorul de programe Eduard Andrei. Țara invitat-special la această ediție a târgului a fost Polonia, fapt deloc întâmplător, ținând cont că la Chicago se află o foarte puternică și bine închegată comunitate poloneză.

La standul României (Booth 549), plasat într-o zonă de bună vizibilitate și într-o vecinătate onorantă (chiar vis-à-vis de standul The New York Times), au fost expuse cărți recente ale autorilor români traduși în limba engleză sau ale scriitorilor din diaspora românească din SUA, publicate la prestigioase edituri americane, precum și volume în engleză sau bilingve (română-engleză), publicate în țară, preponderent la Editura ICR sau cu suportul ICR.

Astfel, printre cărţile care au figurat la standul României, s-au numărat:

  • Dumitru Ṭepeneag, The Bulgarian Truck (Dalkey Archive Press, 2016)
  • Domnica Radulescu, Country of Red Azaleas (Twelve, 2016)
  • Ruxandra Cesereanu, Angelus (Lavender Ink, 2015)
  • Mircea Eliade, Diary of a short-sighted adolescent (Istrosbooks, 2016)
  • Mihail Sebastian, For Two Thousand Years (Penguin Books, 2016)
  • Dennis Deletant, British Clandestine Activities in Romania during the Second World War (Palgrave Macmillan, 2016)
  • Antologia de proză contemporană românească SF și Fantasy Worlds and Beings (tradusă în limba engleză, apărută la Editura ICR)
  • Robert Kaplan, In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond (Times Books, 2016) 
  • Ioana Pârvulescu, Life Begins on Friday (Istros Books, 2016)
  • Augustin Buzura, Report on the State of Loneliness (Profusion, 2016)
  • Bogdan Suceavă, Miruna, a Tale (Twisted Spoon Press, 2014)
  • Bogdan Hrib, The Greek Connection (Mosaic Press, 2015)
  • Octavian Saiu, Hamlet and the Madness of the World (Paideia, 2014)
  • Cătălin Avramescu, An Intellectual History of Cannibalism (Princeton University Press, 2011)

Precum și albume apărute la Editura ICR, între care:

The Monasteries of Oltenia. Art and spirituality (2014)

Adrian-Silvan Ionescu - The Great War. Photography from the Romanian Front 1916-1919 (2014)

Ovidiu Dumitru și Adrian Năstase - DESCRIPTIO DANUBII. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie/ Maps of the Danube Spanning Four Centuries of Cartography (2015)

Marilena Preda Sânc (2012)

George Tzipoia - Muzica în arta lui Alexandru Țipoia / Music in the art of Alexandru Țipoia (2014)

Mircia Dumitrescu (ediția a II-a, 2015)

Gábor Tompa. Din opera unui regizor (2016) etc.

Cei doi reprezentanți oficiali români prezenți la BEA 2016 au oferit publicului cataloage și broșuri de prezentare a literaturii române contemporane, precum Romanian Literature for Beginners and Advanced Students in 18 Essays and 18 Poems, și a editurilor românești, dar și pliante și materiale de promovare a programelor de finanțare derulate de Centrul Național al Cărții: Translation and Publishing Support (TPS) și Publishing Romania.

Pe durata târgului, au avut loc semnificative întâlniri cu editorii, agenții literari și difuzorii de carte din Statele Unite ale Americii, cu scopul de a crește numărul traducerilor din autori români și, totodată, pentru a identifica cele mai bune oportunități de promovare a cărții românești pe continentul american. Astfel, domnul Bogdan Popescu, Directorul CENNAC, a stabilit contacte profesionale cu reprezentanții editurilor universitare de prestigiu, intesesate de programul TPS al ICR, precum: Harvard University Press, Columbia University Press, University of Chicago Press, University of Illinois Press (Ami Reitmeier, Sales and Course Adoption Coordinator), Yale University Press (o discuție fructuoasă cu doamna Brenda King; la această editură, urmează să apară în curând volumul lui Varujan Vosganian, "Cartea șoaptelor", în traducerea engleză a lui Alistair Ian Blyth, sub titlul "The Book of Whispers"), The MIT Press, University of Georgia Press, University of Minnesota Press, University of Nebraska Press, University of Toronto Press, Penn State University Press, Princeton University Press, Northwestern University Press (un meeting special la Rights Center cu Parneshia Jones, Sales Manager, și JD Wilson, Director of Marketing and Sales), Indiana University Press, Fordham University Press, Johns Hopkins University Press, Cambridge University Press ș.a. De asemenea, a avut loc o discuție de interes cu Lauri Weiss-Rimler, Global Product and Advertising Sales Manager, de la Information Today, Inc., trustul din New Providence (New Jersey) care scoate "Annual Register of Grant Support (A Directory of Funding Sources)" - o publicație esențială pentru difuzarea masivă, în rândul preofesioniștilor americani, a oportunităților de support financiar oferite de ICR, prin programele TPS și Publishing Romania.

Conform statisticilor, târgul de carte BEA a înregistrat un număr de peste 10.000 de vizitatori, mulți dintre aceștia oprindu-se și la standul ICR. Printre oficialitățile care au vizitat standul ICR s-a numărat doamna Mihaela Deaconu, Consul General interimar al României la Chicago. De asemenea, standul a fost vizitat de doi scriitori din diaspora românească de la Chicago: Bogdan Nicolae Groza, autorul cărții recent publicate "Life. Love. You!" (Xlibris, 2016), din care a oferit un exemplar cu dedicație pentru biblioteca ICR New York, și Mihaela Hegstrom, autoarea volumelor de poezie "Praises in the Storm" (Xlibris, 2010) și "The Mysteries of My Soul" (LitFire Publishing, 2016). Standul ICR a fost vizitat și de diverși profesioniști din industria cărții, precum: Matthew Goody, Managing Director la Mosaic Press din Oakville (Ontario), editorul cărții lui Bogdan Hrib, "The Greek Connection", pe care s-a bucurat să o revadă expusă la stand; Carlin Romano din Philadelphia (Pennsylvania), critic de la "The Chronicle of Higher Education" din Washington, DC; Megan Williams, Director of External Affairs la Pritzker Military - Museum & Library, care a manifestat un viu interes pentru volumul lui Adrian-Silvan Ionescu , "The Great War. Photography from the Romanian Front 1916-1919", care i-a și fost oferit din partea ICR pentru a fi inclus în fondurile bibliotecii Pritzker; Susan Davis, Program Specialist de la The Indianapolis Public Library; Raya Thoma, Marketing and Special Sales Director de la Prestel Publishing din New York; Wayne Vansant, Publisher / Author de la Grand Design Communications din Astoria (New York); Anthony Musiala, Radio Station Manager la postul WCSF al University of St. Francis, interesat de posibilitatea de difuzare a muzicii românești; Charrie Foglio, Rock 'n' Roll Journalist, autoarea unei cărți despre fostul vocalist rock Ronnie James Dio, pe care ar dori să o traducă și să o distribuie în România, și mulți alții.

BookExpo America reprezintă cel mai important târg internațional de carte din spațiul nord-american și o excelentă oportunitate pentru difuzarea literaturii române. Este o posibilitate unică de a atrage interesul agenților literari și editorilor americani, care influențează piața mondială a cărții, pentru cărțile publicate în România, indiferent de tematică (ficțiune, non-ficțiune sau lucrări de sinteză) și de suport (carte tipărită, audio-book sau e-book).

Participarea României la BEA a asigurat, și la această ediție, o maximă vizibilitate, datorită zecilor de mii de vizitatori și impactului mediatic.