Participarea ICR Budapesta la cea de-a 2-a ediție a Festivalului de Film „Little Europe”

Ediția a 2-a a Festivalului de film „Little Europe” explorează tema influenței sociale, urmărind să întărească și să distrugă stereotipurile privind mentalitatea și cinematografia națiunilor. Timp de 3 zile, în perioada 7 – 9 mai 2024, la Cinematograful de Artă Toldi (Toldi ARTMOZI), publicul cinefil poate viziona creații cinematografice din Europa Centrală şi de Est: Austria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Tema festivalului este „Women in charge” și pune în centrul atenției eroismul și determinarea femeilor care au ales să lupte din toate puterile pentru a duce o viață demnă sau pentru a supraviețui într-o societate patriarhală. Fie că acestea luptă pentru dreptul de a fi diferite, fie că vor să-și realizeze visele din copilărie sau încearcă să-și câștige respectul social prin metode drastice, toate au un lucru în comun: să nu rămână blocate în propriile suferințe.

Institutul Cultural Roman de la Budapesta susține participarea producției româno-sârbe „Ivana cea Groaznică”, în regia Ivanei Mladenović.

Proiecția lungmetrajului Ivana cea Groaznică, în cadrul Festivalului „Little Europe”, va avea loc în data de 8 mai 2024, ora 18:00, în sala mare a Cinematografului de Artă Toldi. Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Realizat după un scenariu de Ivana Mladenović și Adrian Schiop, filmul se inspiră din viața regizoarei, când, după o serie de probleme de sănătate aceasta decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orașul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local - festivalul de muzică „Podul Prieteniei" - şi, deşi nu este foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.

Premii

2019: Premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno
2019: Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj la Zagreb Film Festival

Mai multe informaţii:
https://www.littleeurope.hu/about-festival
https://www.facebook.com/p/The-Little-Europe-Film-Festival-100090285200592/
https://www.instagram.com/thelittleeuropefilmfestival?igsh=eGFwdjNnNnNpbWo0
Spot festival: https://www.youtube.com/watch?v=2yoemYSSPz0