Participarea criticului de teatru Octavian Saiu la „National Arts Festival 2018” de la Grahamstown, Africa de Sud

Organizatorii festivalului internaţional de teatru „National Arts Festival 2018”, împreună cu Secţia Sud-Africană a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, îl invită pe criticul de teatru Octavian Saiu să participe în perioada 1-8 iulie 2018 la Grahamstown, Africa de Sud, pentru a acorda premiile speciale Standard Bank Ovation Awards, în calitate de membru al juriului festivalului.

În cadrul National Arts Festival 2018, cel mai mare festival de teatru al Africii de Sud, cu unul dintre cele mai ample programe de gen, Octavian Saiu susține conferinţa cu titlul „Hamlet în teatrul contemporan”. Criticul de teatru va lansa totodată volumul Hamlet şi nebunia lumii (Editura Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016) în data de 6 iulie 2018, la Fundaţia „Nelson Mandela” din Johannesburg, Africa de Sud, eveniment integrat în programul „National Arts Festival 2018”.

Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre metamorfozele spațiului de joc, și unul în literatură comparată, cu o teză despre Samuel Beckett și Eugène Ionesco. Predă la universități din România, Noua Zeelandă, Japonia și Portugalia și a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și master-class-uri la mai multe universități din Europa și Asia, precum și la Institutul Grotowski din Wroclaw. În 2013 a fost moderatorul conferințelor Beckett at the Festival din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internațional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat și susținut conferințe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitala Culturala Europeană 2016. Din 2004, este moderatorul Conferințelor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Este Secretar General Adjunct al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) și Președinte al Secției Române AICT – Teatrologie. Articolele și studiile sale au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale.Este autorul volumelor: În căutarea spațiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur și simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet și nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016) și Lecția, o meditație cu șapte teme (Nemira, 2015). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critica de Teatru în anul 2013.

Link NAF 2018: https://www.nationalartsfestival.co.za/

Locul desfășurării: Fundaţia „Nelson Mandela”, Johannesburg, Grahamstown, Africa de Sud

Parteneri/co-organizatori: Secţia Sud-Africană a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Grahamston Foundation, Business and Arts South Africa, Rhodes University