- 23 September 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Bruxelles Oana Nasui Culture Action Europe
Marți, 24 septembrie 2024,la Bruxelles, rețeaua europeană „Culture Action Europeˮ,care reunește artiști și profesioniști din domeniul culturii din toate statele membre UE, va organiza o reuniune la prestigiosul Palat al Artelor Bozar, pentru discutarea viitoarelor politici culturale europene, în contextul unei noi legislaturi a Parlamentului European și a nominalizării unei noi Comisii. Pentru perioada 2024-2029, reprezentanții sectorului solicită, la unison, o finanțare substanțială și un loc important pentru domeniul cultural pe agenda UE.
ICR Bruxelles susține participarea Oanei Năsui, care va promova interesele sectorului cultural independent din România și va contribui la alinierea proiectelor culturale naționale cu evoluțiile de pe scena europeană. În egală măsură, susținerea Oanei Năsui își propune să exploreze posibilitatea creării de sinergii între rețeaua europeană Culture Action Europe și EUNIC – European Union National Institutes for Culture. Ambele organizații abordează teme comune de interes, cu precădere în domeniul relațiilor culturale internaționale.
Reuniunea va debuta prin prezentarea unui studiu amplu, realizat prin consultarea a 600 de reprezentanți ai sectorului. Documentul analizează situația actuală, anticipând, totodată, viitoarele necesități și tendințe în materie. Vor fi abordate aspecte referitoare la statutul artistului, rolul culturii în dezvoltarea durabilă, integrarea culturală a Republicii Moldova și a Ucrainei și proiectele culturale UE - state terțe. Evenimentul din Bozar va oferi, așadar, perspectiva sectorului asupra Planului de lucru UE în domeniul cultural, precum și asupra unei viitoare strategii a Uniunii Europene în ceea ce privește relațiile culturale internaționale.
Oana Năsuieste manager și cercetător cultural. Cu experiență profesională în consultanță, management, evaluare, formare profesională, comunicare, Oana Năsui a derulat numeroase proiecte și a contribuit la elaborarea mai multor strategii și politici culturale. Dintre programele și activitățile sale recente, le menționăm pe următoarele: fondator și manager de proiect la Nasui collection & archives; director pentru dezvoltare culturală la platforma muzeală privată PostModernism Museum; editor de colecții la Editura PostModernism Museum; fondator și trainer în domenii precum managementul cultural și dezvoltarea audiențelor la platforma Formare Culturală;manager de proiect la cea mai mare platformă de promovare a culturii vizuale contemporane românești, Modernism.ro. A lucrat ca expert pentru elaborarea unei propuneri de politică publică privind Statutul Artistului în România, în cadrul proiectului Cultura Alternativă, a coordonat prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025și a fost responsabilă de comunicare în cadrul programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. A organizat numeroase dezbateri și conferințe culturale, ce au abordat teme diverse: drepturile de autor, cenzura în domeniul artelor, statutul artistului și al lucrătorului cultural, inovația în materie de patrimoniu și rolul noilor tehnologii în diversificarea audiențelor. Este membră a rețelei europene Culture Action Europe, a rețelei European Network of Cultural Centers și a rețelei European Bussiness Center. A contribuit la derularea proiectului Moldarte.eu (2022), susținând parcursul european al Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, a publicat un număr impresionant de studii, în calitate de autor principal sau co-autor și a coordonat volume dedicate industriilor creative.
Culture Action Europe este una dintre cele mai importante rețele europene, ce grupează 240 de organizații culturale, artiști, cadre universitare din întreaga Uniune Europeană și din toate domeniile de acțiune: artele spectacolului, literatură, arte vizuale, design și inițiative transversale.
Înființată în 1994, organizația este principalul partener al Comisiei Europene, în cadrul procesului de dialog structurat cu sectorul cultural. De altfel, finanțarea din programul Europa Creativărecunoaște rolul important al acestei structuri în peisajul european.
Agenda Culture Action Europe abordează tematici importante UE, fiind o sursă relevantă de informații despre arte și politici culturale.