Participare românească la festivaluri de film, în Germania

Participare romaneasca la festivaluri de film, in Germania

  • În perioada 8 – 13 noiembrie 2016 în diferite cinematografe și alte locații din orașul Cottbus va avea loc Festivalul de Film Est – European de la Cottbus.

Festivalul a fost înființat în 1991 cu intenția de a face simțită prezența filmelor din Europa de Est pe piața germană și de a urmări cum reflectă regizorii din fostele țări socialiste schimbările sociale și politice din statele lor de proveniență.

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus asigură şi în acest an o considerabilă prezenţă românească, reprezentată prin trei filme de lung- şi scurt-metraj. Vor intra în competiție următoarele filme româneşti: Câini de Bogdan Mirică, 4:15 P.M. Sfârşitul Lumii de Gabi Virginia Sarga şi Catalin Rotaru şi Toate fluviile curg în mare de Alexandru Badea. 

Câini este lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mirică şi spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. Din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu.

Scurtmetrajul 4:15 P.M. Sfârşitul Lumii, de Gabi Virginia Sarga şi Cătălin Rotaru, spune povestea unei întâlniri tulburătoare dintre un curier şi un autostopist. Când acesta din urmă îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că întâlnirea cu el îi va schimba total viaţa.

Toate fluviile curg în mare în regia lui Alexandru Badea spune povestea lui Radu şi a modului în care acesta face față cu greu morții mamei sale.

  • În perioada 14 – 20 noiembrie 2016 va avea loc la Berlin , Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj – Interfilm, care s-a impus ca fiind unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa. 

În cadrul ediţiei din acest an va concura scurtmetrajul 237 de ani  în regia Ioanei Mischie. Acesta este o satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, condus de un primar charismatic, reuşește să învingă cu propriile-i arme un sistem socio-politic absurd.

  • Totodată, între 25 noiembrie şi 4 decembrie, va avea loc la Berlin festivalul Around the World in 14 Films, festival independent de film fondat în 2006. O dată pe an, festivalul prezintă timp de zece zile, 14 opere remarcabile ale cinematografiei mondiale. Toate filmele sunt prezentate în premieră la Berlin, după ce au fost selecţionate anterior în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri de film cum ar fi cele de la Cannes, Locarno, Rotterdam, San Sebastian, Sundance, Toronto sau Veneția.

România va fi reprezentată în cadrul acestui festival de filmele Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, şi  Inimi Cicatrizate, în regia lui Radu Jude.

Acţiunea filmului Sieranevada se petrece la trei zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui personajului principal, Lary. Acesta, un doctor de 40 de ani, se pregăteşte să petreacă o zi de sâmbătă împreună cu familia şi prietenii pentru a comemora dispariţia părintelui. Dar parastasul nu are loc aşa cum şi-a imaginat, şi doctorul este pus în situaţia de a-şi regândi trecutul, de a se confrunta cu propriile temeri şi de a-şi redefini, în ultimă instanţă, poziţia în familie.

Inimi cicatrizate, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, unde a fost distins cu „Premio speciale della giuria“ (Premiul special al juriului). Acțiunea filmului, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu. 

Institutul Cultural Român din Berlin susține prezența românească în cadrul festivalului de la Cottbus începând din anul 2009, iar anul acesta a concretizat două noi colaborări cu festivalurile Interfilm şi Around the World in 14 Films. Respectivele colaborări reprezintă continuarea inițiativei de promovare a valorilor filmului românesc și de creștere a gradului de cunoaștere a acestora pe teritoriul german.