Participare românească la Festivalul Internațional de Literatură de la Berlin

Scriitorii Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu sunt invitați pentru a doua oară la prestigiosul Festival Internațional de Literatură din Berlin, care se desfășoară anul acesta între 7 și 17 septembrie la Haus der Berliner Festspiele și în diverse biblioteci din oraș. Institutul Cultural din Berlin susține, în calitate de partener, prezența la eveniment a celor doi scriitori.

Festivalul Internațional de Literatură din Berlin se află la cea de-a șaisprezecea ediție, iar în cele 11 zile de festival publicul berlinez are ocazia de întâlni peste 190 autori din întreaga lume, între care se numără și nume faimoase precum Alain de Botton (Franța), Colm Tóibín (Irlanda), César Aira (Argentina), Liao Yiwu (China), Alissa Ganijew (Rusia), Emmanuel Carrère (Franța), Uzma Aslam Khan (Pakistan/SUA) sau Nir Baram (Israel).

Miercuri, 14 septembrie, la Biblioteca Heinrich von Kleist, scriitorul româno-elvețian Cătălin Dorian Florescu prezintă cel mai recent volum al său, „Der Mann, der das Glück bringt” („Bărbatul care aduce fericirea”), publicat în 2016 la editura germană C.H.Beck. Romanul îl plimbă pe cititor prin lumea newyorkeză a începutului de secol XX și prin universul magic al Deltei Dunării. Un roman tragic și comic deopotrivă, un omagiu adus încercării oamenilor de a-și căuta norocul și de a supraviețui în condiții de criză.

Sâmbătă, 17 septembrie, la Haus der Berliner Festspiele are loc o lectură cu participarea scriitorului Varujan Vosganian și a traducătorului său în limba germană, Ernest Wichner. Lectura este dedicată ultimului său volum de povestiri, „Jocul celor o sută de frunze”, publicat anul acesta la editura austriacă Zsolnay. Cele şase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniști, căutări şi despre traumele rămase nevindecate. Cartea ne previne că atunci când memoria ca stare de luciditate nu se regăseşte în prezent, nostru viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut.

Cătălin Dorian Florescu (n. 1967, Timişoara) a părăsit România în 1982 şi s-a stabilit la Zürich, unde a studiat psihologia. A publicat romanele „Wunderzeit” (2001, distins cu premiile Cartea de Limbă Germană a anului din partea Fundaţiei Elveţiene Schiller, Chamisso din partea Academiei din Bayern pe anul 2002) - trad. rom. „Vremea minunilor”, Polirom, 2005, „Der kurze Weg nach Hause” (2002, Premiul Anna Seghers) - trad. rom. „Drumul scurt spre casă”, Polirom, 2006, „Zaira” (2008) - trad. rom. „Zaira”, Polirom, 2010 şi „Jacob beschließt zu lieben” (2011, Swiss Book Prize, cea mai bună carte a anului 2011 în Elveția) -  trad. rom. „Jacob se hotărăşte să iubească”, Polirom, 2012. În 2012, Cătălin Dorian Florescu a primit Premiul Joseph Freiherr von Eichendorff pentru întreaga activitate literară.

Varujan Vosganian  (n. 1958, Craiova) este scriitor şi om politic român, preşedintele Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Romanul său „Cartea șoaptelor” a fost premiat de revista „România literară” (2009) şi proclamat „Cartea anului 2009”. Pentru acelaşi volum Varujan Vosganian a obţinut şi premiul Mihail Sadoveanu, premiul revistei „Observatorul cultural” şi trofeul Mihail Sebastian, conferit de revista multiculturală Niram Art, în colaborare cu ICR Madrid. „Cartea şoaptelor”, istoria traumatizantă a genocidului din 1915 şi a armenilor care au luat drumul exilului, îşi află o ilustrare răvăşitoare. Volumul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” a apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom, fiind bine primită atât de public, cât şi de critica de specialitate.